iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Архитекти, университетски преподаватели и специалисти по опазване на недвижимото културно наследство са изпратили и благодарствено писмо за крепостта "Кракра"

Архитекти, университетски преподаватели и специалисти по опазване на недвижимото културно наследство са изпратили и благодарствено писмо за крепостта "Кракра" 06_1403613837

Учени са възхитени от реновирането на средновековната крепост „Кракра”. Архитекти, университетски преподаватели и специалисти по опазване и използване на недвижимото културно наследство към дружеството „Архитектурно наследство” при Съюза на архитектите в България са изпратили и специално благодарствено писмо до кмета на община Перник Росица Янакиева. В рамките на два дни специалистите са посетили културно исторически обекти в Югозападна България. Сред тях са крепостите „Кракра”, „Траянова врата”, „Цари Мали”, „Царска Бистрица” и църкви в Самоков.

„Различните подходи към недвижимото културно наследство и специално към крепостите, които се реализират като туристически атракции по оперативни програми, провокираха различни реакции в нашето общество и сред професионалните гилдии на изследователи и проектанти в тази област. Мнението ни конкретно за крепостта „Кракра” е, че ясното разграничаване на оригиналните структури и новата „визуализация” , подчертаваща възлови места за външно възприятие на крепостната система, както и даваща възможност за възприемането й от вътрешното пространство, е честен подход към културната ценност. Спазен е принципът на „обратимост”, възможност за премахване на добавеното”, пише в благодарственото писмо.

За специалистите от дружеството е била много полезна срещата и с проектанта на крепостта „Кракра” арх. Янко Петров.

Посещението и прякото запознанство с проектните идеи и реализацията на крепостта бяха много важни за формирането на общото експертно становище, твърдят специалистите.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.