iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ансамбъл "Пирин" изнесе концерт в Радомир

Ансамбъл "Пирин" изнесе концерт в Радомир 03_1425550484

Публиката в Радомир, която има отношение към народната музика и танци, се зарадва на кръшни шопски ръченици и тежки македонски хора.

Певците и танцьорите от ансамбъл “Пирин” се разходиха из всички етнографски области, но естествено за темпераментната радомирска публика най-впечатляващи бяха майсторските изпълнения на буйните шопски танци. “Обичаме да дразним колегите като навсякъде, където отидем, изпълняваме репертоар от местната етнографска област.”, пошегува се хореографът Кирил Апостолов.

Публиката настръхна от докосващите песни на солистите от ансамбъла, които показаха завидно майсторство в изпълнението и на тежките македонски, и на мелодичните родопски, и на закачливите шопски, и на невероятно трудните за изпълнение граовски песни с характерното тресене. Освен майсторски танци изпълнителите показаха и актьорски изпълнения като представиха истински танцови спектакли, разказващи тежката и вълнуваща всеки българин съдба на Македония и чедата й. На сцената святкаха ножове, тъпани зовяха на борба, майки погребваха синовете си, жени изпращаха любимите си. На финала всички заедно – танцьори, певци и музиканти изпяха заедно химна на Пирин – “Гласът на Пирин”, а публиката запя заедно с тях.

През месец март за ансамбъла предстоят концерти на 18.03. в Пазарджик в Спортна зала “Васил Левски” и на 19 март в Смолян в ДТ “Николай Хайтов”. Артистите ще се включат и в общите концерти на трите най-популярни български ансамбъла “Пирин”, “Филип Кутев” и “Тракия” на 29 април във Велико Търново на 13 май в Русе. Предстоящите концерти ще бъдат организирани от Мениджърска агенция “Българка”. За информация и билети всички, които се интересуват, могат да се обръщат към Николай Падалски на тел. 0879 988 085 и Тони Тонкова на тел. 0878 987 065, [email protected] , [email protected].

Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли. Вече 60 години ансамбълът показва красотата на българския фолклор и създава произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети. В творческата си биография “Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки.

През годините ансамбъл „Пирин“ има над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света. Показвали са богатството на българския фолклор на едни от най-известните сцени в света, сред които „Карнеги хол”- Ню Йорк, „Кенеди център”- Вашингтон, „Оркестра хол”- Чикаго, Денвър, „Бъркли център”- Сан Франсиско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас, Ню Орлеанс, Флорида /САЩ/; театър „Кралица Елизабет” – Торонто, Монреал /Канада/; Токио и Осака /Япония/; зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгресите в Москва, Ленинград, Киев, Кишинев, Одеса, театър „Пресиденте Алвеар” в Буенос Айрес – Аржентина, Колумбия, театър ”Боливар” в Кито - Еквадор, Панама и много други.

На 4 декември по повод юбилея си Ансамбъл “Пирин” представи 60-годишната си творческа история в зала 1 на НДК и оставиха публиката си без дъх.

В чест на 3 март в музея “Войнишко въстание” бе открита изложба, посветена на последния знаменосец на Самарското знаме и първия машинист в железниците на барон Хирш в България Никола Корчев. Тя носи името „Железопътният транспорт в българската и световна миниатюра“ и съдържа 364 марки, 50 плика и 22 пощенски картички.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.