iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ансамбъл “Българе” ще играе в Перник

Ансамбъл  “Българе” ще играе в Перник 04_1461400848

Перник е двадесетия град, в който ансамбъл “Българе” представя “Последната нощ на Апостола”, като представлението е посветено на 140-годишнината от Априлското въстание 1876 г. То е под патронажа на кмета д-р Вяра Церовска. Пред перничани спектакълът ще бъде игран на 27 април.

Премиерата на спектакъла в памет на националния герой Васил Левски бе на 19 февруари 2014 г. в София. За повече от две години е игран на различни сцени в страната по повод важни дати и годишнини. Перник е 20-ият български град, пред чиято публика ще бъде представен. Специален акцент в сценария е търсен чрез шестте образа на съвременници на Апостола, през чиито очи е представено неговото дело. Актьорът Димитър Селенски изключително въздействащо се превъплъщава във всеки един от тях и с великолепната си игра визира една различна гледна точка към събитията от онова време.

В този спектакъл танцьорите от ансамбъла показват не само високо професионално майсторство, но и завладяващо актьорско присъствие. Родопа и робските години, героизмът на Априлци и Кочо, храбрите македонски комити, посрещането на освободителите и радостта на населението в Тракия, динамично и емоционално представени на сцената, карат публиката да съпреживее трагичните и величави моменти от нашата история.

С родолюбивите си послания “Последната нощ на Апостола” се вписва в патриотичната ниша в репертоара на сценичните ни изкуства като един от спектаклите, събиращи и обединяващи българите.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.