iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


30 младежи откриха археологическата експедиция на хълма "Кракра"

30 младежи откриха археологическата експедиция на хълма "Кракра" 08_1407823532

Историята на хълма „Кракра” беше разказана със специални сценки. Така беше открита седмата археологическа експедиция в Перник. В нея участваха 30 младежи, като те направиха кратка разходка из крепостта и чуха историята на средновековното селище, която разказа експертът от Регионалния исторически музей Николай Сивков.

Те бяха съпровождани от конници, облечени в ризници и сложили щитове, които пазеха зорко местността и ни върнаха години назад.
На официалното откриване на седмата археологическа експедиция присъства кметът на община Перник Росица Янакиева, а гости бяха проф. Андрей Пантев, издателят Иван Гранитски, зам. областният управител Галина Никодимова, общински съветници и много граждани. Водещ на програмата бе талантливият перншки актьор Божидар Попчев.

Участниците бяха поздравени лично от градоначалника Росица Янакиева.

„Експедицията се открива на крепостта „Кракра” ,на мястото, на което всички се вълнуваме, когато дойдем, мястото, с което всички се гордеем, когато говори за история, мястото, което възпитава младото поколение, но и нас възрастните, защото има особена атмосфера. Тук е проливана кръвта на хора, които са живеели в минали времена, но са се били за името на Перник, за всичко онова, което крие и разкрива пред нас историята, археологията. За тези млади хора ще бъде полезно и безкрайно интересно да се запознаят с тайните на това място. Вероятно и тази година дните по време на експедицията ще останат незабравими спомени за някои от тях, престоя в тази експедиция ще определи бъдещето им в професионален план, както вече се случи с участниците в предишните експедиции. Независимо от всичко най-хубавото нещо е приятелството, което ще остави дълги, дълги, незабравими спомени, каза в приветствието си Янакиева и благодари на екипа, който за 7-ма поредна година ще работи с младежите от Перник. С традиционен ритуал тя предаде знамето на участващите в експедицията.

„Благородно потомство на Кракра Пернишки”, с тези думи се обърна към перничани проф. Пантев.

„Това е свещена земя, това са свещени камъни , свещени руини, често пъти обвити в скръб и изпитание. Това е нашето средновековно величие. Кракра Пернишки и цар Самуил са хората, които са бранили с меч това право. Не зная дали са предполагали, че след толкова векове тук ще има едно признателно потомство, едни красиви момчета и момичета, такива прекрасни хора. Затова ние гледаме с вълнение какво се е разиграло тук. Те са защитавали българската земя. На това благородно място тепърва ще идват вашите внучета,” разказа пред младежите проф. Пантев.

Участниците бяха поздравени и от зам.-областният управител Галина Никодимова. „Поздравявам ви за последователността и настойчивостта, с която за поредна година се събирате на този исторически хълм, за да тръгнете по стъпките на нашите славни прадеди”, каза Никодимова.

В рамките на 14 дни участниците в експедицията ще се запознавате с историята на крепостта, ще участвате в разкопки в местността „Свети Спас”.

В програмата се предвижда ученици от Перник да бъдат екскурзоводи, като за целта ще посрещат туристи и ще им разказват за историята на историческия хълм .

В празничната програма взеха участие уникалните танцьори от „Майсторите на танца” и ездачите от конен клуб „Давид”, които превърнаха празника в истинска атракция.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.