iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


30 минутен откъс от постановката „Кракра” тръгва из пернишките училища

30 минутен откъс от постановката „Кракра” тръгва из пернишките училища  05_1462375077

30 минутен откъс от постановката „Кракра” в изпълнение на актьори от пернишкия театър „Боян Дановски” тръгва из пернишките училища и читалища, като това беше обявено на нарочна пресконференция днес. На нея присъстваха кметът Вяра Церовска, зам.кметът Севделина Ковачева, секретарят на общината Радослава Манова и директорът на театъра Иво Горчев. Учениците от 40 училища и хора в 30 читалища ще могат да видят част от постановката, която е факт благодарение на пиесата на Цанко Живков. Мини-постановката вече беше показана по време на тържественото отбелязване на 90-годишнината на автора.

„Тази година се навършват 1000 година от подвига на българския болярин Кракра. Това е събитие, което е повод за историческа гордост. Крепостта, всичко, което се е случвало преди 1000 години е в основата на развитието на нашия град и е повод за самочувствие на перничани. Затова от постановката на пернишкият театър е впечатляваща и се надявам учениците, които я видят да почувстват всичко, което актьорите искат да им покажат. Самата кулминация на честването ще бъде през октомври на крепостта Кракра” – каза кметът Вяра Церовска.

„Нашата цел е да наложим един нов подход относно това, как се случват културните събития в Перник и да ги извадим от залите, където броят на хората, които могат да се докоснат до тях е ограничен. Именно чрез този спектакъл дава възможност на абсолютно всички деца, които учат на територията на община Перник да се запознаят със своята история. Да се събуди интереса им. И да ги направи горди от това, което се е случвало по пернишките земи. Тази постановка е началото на отбелязването на 1000 годишнината от втората обсада на крепостта Кракра” – допълни зам.кметът Севделина Ковачева.

„ С тази постановка ние тръгваме по училищата и читалищата, за да разясним на всички какво се е случило преди 1000 години и защо е важно да се знае.30-минутен откъс от постановката сме направили заедно с автора от важните неща в поведението и дилемата, която трябва да реши Кракра преди 1000 години. Ще се радвам, ако възбудим интереса към историята у повече деца. Всички знаят крепостта, знаят Кракра, но малко знаят каква точно е била ролята му и какво се е случило преди толкова много години” – каза директорът на театъра Иво Горчев.

Първото предзставление вече е минало в училището в Батановци.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.