iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


10 лв. струва посещение на замък

10 лв. струва посещение на замък 08_1439719659

Входът за рая струва 10 лева или поне за едно от най-близките му копия у нас - замъка "Влюбен във вятъра". Безметежно, безусетно и безгрижно минава времето в изградения с много любов приказен свят край созополското село Равадиново.

Уникалният атракцион с остри кули се вижда от пътя към романтичното градче. Всъщност сградата, която отвисоко прилича на кръст, веднага провокира желанието да се озовете сред "влюбените във вятъра". Още щом прекрачите прага на зрелищното имение, усещате, че мястото е необичайно.

И в най-големите жеги, тук подухва нежен полъх. Причината е в особения микроклимат. Всъщност колкото повече пече, толкова по-прохладно е вътре. А замъкът се появява тъкмо заради вятъра. Преди доста години Георги Тумпалов, собственикът и авангардистът, който стои зад завидните резултати, усеща как въздухът се раздвижва над тогавашното нерегламентирано сметище на Равадиново. И докато останалите виждат само там боклуци, лудият мечтател съзира най-подходящото място за своите бойници и кули, които бленува да построи от дете. Как обаче един

полуразрушен курник и пълен с отпадъци терен

се превръщат в дворец, край който прелитат пауни? Рецептата е много проста, категоричен е Тумпалов: цигани и камъни. Всеки камък, вграден в зида и стените, е намерен и открит от него и ромите от селото. "Копали сме с метри в земята, за да изровим дори само един от тях. Затова са недокоснати и нешлифовани, а директно вградени. Камъните взимат цвят от земята, в която са лежали - и това ги прави уникални", разказва Рицаря, както го наричат приятелите в Созопол. "През ръцете ни са минали 20 000 тона - без циганите нямаше да се справя", категоричен е той.

И ако камъните не ви зашеметят, то със сигурност ще го стори дървената резбована къща на самоукия майстор Рачо Ангелов. Останките от нея се рушали в Борисовата градина в София, когато Тумпалов, не без известни перипетии, ги спасява. И днес могат да бъдат разгледани от всеки посетител. След най-атрактивните места за сватби и семейни тържества е езерото край замъка. То също е изкопано на ръка, а днес в него плуват бели и черни лебеди.

Пауни пък се катерят по над 30-метровите кули. Част от тях си тръгват, други, по-диви остават, разказва Тумпалов. Докато сте в плен на замъка, можете да посетите и страхотната изба, която също е подходяща за всякакъв вид празненства. В замъка можете и да запалите свещичка, защото си

има и собствена църква, също вдигната без план

а по идея на Тумпалов. И докато той отговаря за идеите, мечтите и облагородяване на мястото, истинската причина да се отдаде изцяло на любовта си към това място е съпругата му. Всъщност нейно дело е уникалната градина и озеленяване, без които замъкът нямаше да е същият. Бръшлянът, който вече е десетки метри и покрива стените на крепостта, също е засаден под нейно ръководство. Наоколо кръжат десетки прозрачни и пъстри пеперуди, за които замъкът също е рай.

Ако не ви се тръгва, можете да поседнете и да пиете нещо разхлаждащо или да хапнете. Със сигурност "Влюбен във вятъра" ще ви плени и ще искате да се връщате отново и отново. Добрата новина е, че ще се връщате на същото място, но и на различно. Работите по замъка не спират - всеки път ще видите нови материални превъплъщения на мечтите, споделяни или не от Тумпалов. Така че когато минавате покрай Созопол, не пропускайте да се отбиете до Равадиново и приказната сграда.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.