iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започна акция на полицията за опазване на децата

Започна акция на полицията за опазване на децата 09_1410176831

Стартира акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя”.

Засиленият контрол започва от днес и ще продължи до 31 октомври 2014 г.

Традиционната „Акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” започва от днес в Пернишка област. Целта е гарантиране сигурността и живота на учениците и техните родители и недопускане на пътни инциденти.

Проведени са срещи с представители на Регионалния инспекторат по образованието в областния град, с кметовете на общини и ръководителите на охранителни фирми и са набелязани конкретни мерки за гарантиране безопасността на децата. Предстои среща с директорите на училища и детски градини, където ще бъдат обсъдени конкретни мероприятия и дейности.

Изготвени са графици за беседи по пътна безопасност, които ще бъдат изнасяни от униформени служители на „Пътна полиция”. Това ще бъде направено в рамките на цялата учебна година. На 15 септември служителите на реда ще запознаят по подходящ начин родителите и децата с най-важните правила, гарантиращи тяхната сигурност на пътя. През целия ден ще има засилено полицейско присъствие около училищата и детските градини. При отива и връщане от училище отново ще се засили контролната дейност от страна на униформените.

През учебната 2013/2014г. и през лятната ваканция на 2014г. по улиците и пътищата на територията на ОД на МВР - Перник са настъпили общо 13 тежки пътнотранспортни произшествия с участието на деца и юноши, при които e убит 1 юноша на 17 години и са ранени 14 деца и юноши до 18–годишна възраст. В ежедневието водачите, децата и юношите подценяват опасността от възникването на тежка пътна злополука. Мнозина смятат спазването на правилата за движение за маловажно и погрешно си мислят, че лично те не са застрашени. Децата и юношите са в голяма опасност по улиците и пътищата, както когато се движат пеша, така и като водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети, автомобили. За съжаление много са пострадали и като пътници в автомобилите, управлявани от техни близки – родители, роднини, приятели.

Практически препоръки по пътна безопасност през учебната 2014/2015 година за деца и юноши

Началото на учебната година е изпълнено с настроение, тържественост и еуфория. Много деца за първи път прекрачват прага на училището, други се завръщат в класните стаи след лятната ваканция, на трети предстои за последна година да посрещнат 15 септември в училищния двор като ученици.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОБАЧЕ, някои деца никога повече няма да чуят отново училищния звънец, защото са станали жертва на тежка катастрофа на пътя.

За да бъде подобрена безопасността и сигурността на децата на пътя, Национална пътна полиция препоръчва:

АКО СТЕ УЧЕНИК
Не забравяйте, че най-важно за вас е да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими особено ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен.

Затова, заради Своята сигурност, приемете следните съвети:

• Ако ходите сами на училище
Ø Преди началото на учебната година си припомнете заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
Ø Припомнете си основните правила за движение като пешеходци. Не забравяйте, че заради личната си безопасност винаги трябва:
ü да пресичате при зелена светлина на светофара;
ü да се движите по тротоара и да използвате изградените подлези и надлези за пешеходци;
ü да вървите по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
Ø Използвайте светлоотразителни жилетки или елементи, които може да закрепите за облеклото или ученическата си раница.
Ø Ако закъснявате за училище, не приемайте това за повод да нарушавате правилата за движение на пътя. Така лесно може да станете жертва на катастрофа.
Ø Ако кръстовището е оживено, пресечете с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

• Обсъдете с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнете за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запаметете в телефона си номерата им.

• Ако се придвижвате до училище с велосипед
Ø Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледайте техническата изправност на колелото.
Ø Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
Ø Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите. Не забравяйте, че:
ü велосипедът е пътно превозно средство, а
ü велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.