iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Във Варна пада възрастта на децата, които извършват престъпления

Във Варна пада възрастта на децата, които извършват престъпления 04_1429269652

Надолу е възрастовата граница на децата, които извършват противообществени прояви във Варна, посочва статистиката за 2014 година, която отчита ръст на малолетните с престъпно деяние, съобщи зам.-кметът по сигурността в община Варна, Тодор Иванов.

Поводът е кампанията „Открити дни на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“, която се провежда от вчера и ще продължи до 30 април. Непълнолетните и малолетните, извършили престъпления или противообществени прояви през миналата година са 118. От тях между 14 и 18 години са 78 деца, а най-голям дял сред престъпните прояви заемат кражбите. След тях се нареждат бягството от дома и телесните повреди. За миналата година няма тежки престъпления, като убийства, опити за убийства или изнасилвания, извършени от навършили пълнолетие.

Възрастовата граница пада и по отношение на проявите на агресия между децата.

„Все повече учителски колективи от детски градини търсят съдействие и съвети от общината как да подхождат и да се справят с подобни ситуации, заяви шефката на общинската дирекция “Превенции” Светлана Коева. Не е задължително агресията да идва от семейството. Истината е, че проблемът стои пред цялото общество. Може би тези малки деца виждат такъв тип модели на реакция при определени ситуации. Има случаи, в които става дума за психиатрична диагноза, но те са пренебрежимо малко. Основно става дума за модел на поведение и това е най-притеснителното“, каза още Коева. Децата не могат да общуват нормално и не се опитват да решат проблемите си с диалог, а с други средства, е мнението на психолозите.

Именно към агресията в училищата е насочена кампанията на община Варна „Открити дни на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“. В нея се включиха ученици от 39 варненски училища от 1-ви до 12-и клас. Програмата предвижда изнасянето на лекции, презентации и провеждането на беседи с учители и родители.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.