iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдовицата на Хайо пазила спомени за "килърите" от 9-годишна

Вдовицата на Хайо пазила спомени за "килърите" от 9-годишна 05_1431349795

Според последните показания на серийния убиец Станислав Методиев-Сиси и на Асен Китанов-Психото по делото „Килърите 3”, те се възприемат от мнозина като тенденциозни, предвид факта, че и двамата са наясно, че са в панделата именно заради подсъдимите Бай Васо и Милчо Петров-Чироса. Те гледат на това като на възмездие, че сега е дошъл техният „ред”.

Поради всички тези обстоятелства и главно заради факта, че основен свидетел е серийният килър Сиси, вече е много трудно да се хване краят на противоречивите показания по това дело. Примерно, за убийството на Теодор Неофитов-Ханс има поне 5 различни версии.

Всички те обаче, по един или друг начин, стигат до... Сиси. Нищо, че е бил кум на Неофитов. Най-убедителен по тази версия бе шофьорът на Райко Кръвта – Иван Илиев, който разказа, че, преди да изчезне, Ханс му оставил един номер, на който да го търси. Илиев му звънял, но безуспешно. Два-три месеца по-късно от същия телефонен номер му се обадил... Сиси!?

Съпругата на Ханс също затвърди подозренията, че именно кумът им Станислав Методиев е убил мъжа й, като добави, че не само телефонът на Ханс, но и много други негови лични вещи са били открити у Сиси. Килърът обаче отрано

се опитал да отмести подозренията от себе си:

на Илиев казал, че Милчо Петров е дал 50 000 на Ханс, за да убие Хайо, но той се бил провалил и изгубил доверието на групата; а на Христо Бошняков, съсед на Ханс - че самият Милчо е убил Ханс. С този род показания „сюжетните линии в трилъра „Килърите 3”, както сполучливо се изрази един юрист, направо плачат за „Оскар”, а наградата за главна женска роля в едно от последните заседания на съда заслужи вдовицата на Хайо, която шашардиса присъстващите в съдебната зала със спомени за „килърите” от времето, в което още е била на... 9 годинки?!

33-годишната Ирена Петрова е живяла на семейни начала с убития Николай Христов-Хайо и има дете от него. Пред съда тя каза, че двамата се запознали през 1985 г., т.е. - преди 20 години. Излиза, че връзката им е започнала, когато тя е била на 13. Покрай Хайо Ирена влиза в средите на „криминално проявени”, както сама характеризира обкръжението на мъжа си, и него в това число.

„Имам реална представа какво е да си криминално проявен!”

заявява Ирена в съда. Тя познавала „всички подсъдими” и знаела, че те се занимавали с проституция, лихварство, черно тото и наркотици. На конкретни въпроси от страна на адвокатите на подсъдимите обаче, призна, че повечето неща била „чула” от Хайо или от други хора, но няма преки впечатления от нито един конкретен случай, на който да е била свидетел. Не такова впечатление оставят предишни нейни показания по време на досъдебното производство. В тях Ирена Петрова убедително разказва, че знае за редовни срещи на подсъдимите в офис на дискотеката „Че Гевара” на Милчо Петров, където първо се „разпореждал” Райко Кръвта, а после баща му бай Васо.

На въпрос обаче чувала ли е какво точно е „разпореждал” Васил Станков, се оказа, че Ирена била „чула” това от други хора, но никога не била присъствала лично. „Вие в този офис влизали ли сте?” – „Да”. „А на срещи присъствали ли сте? Чували ли сте какво са обсъждали?” – „Не”, отговори тя. В същото време убедително разказва като пряк свидетел, цитираме: „Райко, като си дойде в Перник, всеобща тайна е в града, че искаше да вземе пазара за наркотици. Разни хора бяха бити. Пупи /Петър Крумов – б.а./ и Хайо обядваха в едно заведение и Райко влезе – наплю Пупи в лицето...”.

Спомените на Ирена объркват и най-наблюдателния слушател, защото свидетелските времена, които използва от първо лице, накрая се оказват... преразкази. „Не знам. Не съм присъствала”, отговаря жената на всеки по-конкретен въпрос. В първите си показания Ирена описва и тетрадка, в която се водело черното тото и според нея я държал Сиси, но запитана може ли да я опише, отговаря, че „не си я спомня”. В съда жената на Хайо казва: „Виждала съм тефтер, който носи Сиси и знам, че това е тефтерът за черното тото”. „Как изглежда този тефтер?”, я пита адвокат Гинчева. – „Не си спомням”, отвръща Ирена. Запитана знае ли какво точно означава черно тото, жената отвръща, че не разбира от „никакво тото”.

Последната Нова година преди убийството на Хайо –

зимата на 2006-а срещу 2007-а, двамата имали намерение да празнуват в дискотека „Че Гевара”, но не били допуснати там, от което тя си направила изводите, че бай Васо, който според нея стопанисвал дискотеката, бил сърдит на мъжа й. В същото време на няколко пъти Ирена твърди, че дискотеката е на Милчо Петров-Чироса, с когото си имали хубава приказка. „Милчо беше управител на „Че Гевара”, казва Ирена на няколко пъти, като междувременно представя като тартор на дискотеката бай Васо. Запитана по-късно от самия Милчо Петров сами ли са били двамата с Хайо във въпросната новогодишна нощ и не е ли било с тях и друго лице на име Васил Борчев, заради което всъщност им е било обяснено, че не са желани, тя отговоря, че не била разбрала…. „Охраната не ви ли каза?”, я пита Чироса.

„Не си спомням, честно казано!”, отвръща Ирена, без никакво неудобство, че преди това е предала случая като показателен за разрив между Хайо и „групата на бай Васо”. Същевременно се оказа, че свободната дама е преседявала ден и нощ в дискотека „Че Гевара”, което обясни с факта, че в нея имало.. .детски кът и там дори било проходило детето й. /!/ Ирена не можеше да назове по име всички подсъдими – оказа се, че ги знае по прякор. В хода на разпита й стана ясно, че Хайо според нея бил в добри отношения с „групата на Райко”, докато Райко Кръвта бил жив. Даже Райко му бил направил „бизнес предложение” да работи с него. Всичко се променило след един побой, който членове на групата нанесли на Хайо. Ударили го с бокс в лицето. Ирена твърди, че Хайо й бил споделил, че „има платена сума за неговото убийство” на някакъв човек от София. „Той ми каза, че

бай Васо търси на кого да даде пари да го убият. Явно е намерил”

заключава свидетелката. По-нататък в разпита й обаче, на въпрос на адвокат дали знае, че има осъдени по делото за убийството на мъжа й, отвръща, че знае, че това са Сиси и избягалият от затвора Шатката. „Към тези хора вие като майка на наследника на Николай Христов-Хайо, имате ли предявени граждански искове?”, я пита адвокат Найденов. „Имах, да”, отвръща Ирена, но по-нататък обяснява, че нямало как да открие Шатката, а пък към Сиси нямала претенции?!

Чудновато, в по-късен момент Ирена Петрова, запитана дали знае осъден ли е бил подсъдимият по делото за убийството на мъжа й Йордан Костадинов, отговаря с „Не си спомням”. Сякаш става въпрос за нещо незначително!?! В хода на разпита стана ясно, че жената на Хайо е имала отношения и с Кръстьо Кръстев. На едно място тя сочи като година на запознанството им 1996-а, а на друго – 1990-а! А тогава е била на 9!... „Аз съм родена 1981-а и тогава съм била дете, т.е. искам да кажа, че аз съм израснала с него. Когато се прибра /през 2003-а – б.а./, той беше обявен за издирване. Той ми се обади по телефона, дойде ми на гости. Тогава ми каза, че е в много лоши отношения с Райко Кръвта”, реди ги Ирена Петрова, като човек трудно може да схване къде е границата между реалност и измислица в нейните „свидетелски разкази” за случки, на които в повечето случаи... НЕ Е присъствала. По думите й, Кръстьо и Хайо били приятели.

Привежда за доказателство следния пример: „Тъй като Хайо беше заключен през 2003-а година, когато трябваше да раждам, Кръстьо предложи да ме откара до родилния дом, така че мисля, че това са прекрасни отношения”. На въпрос дали е виждала Кръстев да продава наркотици, Ирена отвръща: „Директно не съм го виждала как продава пакетчета, но съм чувала”. На въпрос познава ли лице с прякор Мароканеца, Ирена Петрова отговаря утвърдително: „Познавам го. Засичали сме се по дискотеките”. Очевидно това е мястото за нейните социални контакти. Спомените й са „дълголетни”. Както се оказа, помни случки с криминогени още от 9-годишна, а любовта й с Хайо трябва да е пламнала, когато е била на 13?! Може би да дойде ден, в който и Ирена Петрова ще стане автор на книга за героите на пернишкия „дискотечен” живот?...

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.