iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се кражбите на автомобили

Увеличават се кражбите на автомобили 09_1442565477

Сериозен ръст на кражбите на автомобили от началото на годината регистрират от полицията, като само за първите седем месеца на 2015 г. (01 януари - 31 юни) са регистрирани 2696 престъпни посегателства върху моторни превозни средства. Това признава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На месец у нас се крадат средно по 385 МПС или около 13 на ден, предаде репортер на БГНЕС.

Статистиката е категорична, че ако темпото на кражби на автомобили се запази, то през 2015 г. ще е налице ръст от поне 30% на този вид престъпления. Справка в статистическите данни на МВР показва, че за цялата 2014 г. са регистрирани 3198 противозаконни отнемания на МПС, които са посочени в чл. 346, ал.2, т.3-4 на Наказателния кодекс. За 2013 г. по този текст на НК са регистрирани 3170 престъпления.

"Използването на безпилотни летателни апарати, като дронове, които се задвижват дистанционно или се предвиждат по предварително зададен маршрут осъществявайки видеонаблюдение в реално време ще окаже положително влияние на работата на полицейските органи по разкриване на престъпления от една страна, а от друга - ще има и превантивна функция".

Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на писмен въпрос на депутат, предаде репортер на БГНЕС. Към момента обаче МВР има право по закон да използва единствено хеликоптери "за изпълнение на задачи от въздух". От коментара на вицепремиера може да се заключи, че въвеждането на безпилотните устройства с камери в полицейския арсенал е въпрос на политическо решение, а вземането му не изглежда трудно.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.