iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще създават поправителни домове за непълнолетни към затворите

Ще създават поправителни домове за непълнолетни към затворите 06_1434458079

Бившите трудово-възпитателни училища да се превърнат в подразделения към затворите. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Идеята е към затворите да се създават поправителни домове за непълнолетни, които ще бъдат

подразделения на занданите

Новите подразделения ще бъдат разкрити само там, където има и затворнически общежития, в които лишените от свобода изтърпяват присъдите си при по-лек режим.

Целта на промяната е да се намали и оптимизира администрацията и служителите в местата за лишаване на свобода, пише в мотивите към закона. Освен това в нормативния акт е предвидено още да бъдат разкрити и арести към затворите. „Това ще позволи в населените места, където има затвори и са налични възможности за обособяване в тях на арестни помещения, съществуващите арести да бъдат преместени”, мотивират идеята си вносителите на нормативния акт.

В законопроекта е разписана и идеята за по-сериозно използване на е-гривните за електронно наблюдение. Идеята е устройствата да

сменят някой от по-леките наказания

като по този начин се намали финансовата тежест за бюджета. Обмисля се възможността е-гривните да сменят част от пробацията и условните присъди.

„Прилагането на технологията на изпълнение на електронното наблюдение е уредено така, че да ограничи потенциалните вредни последици върху личния и семейния живот на тези лица, както и на трети лица, живеещи заедно. По този начин електронното наблюдение съдейства за изпълнение целите на наказанието и на мерките за пробационен надзор и представлява пропорционално ограничение на правата на лицата”, категорични са вносителите на закона.

Според тях електронното наблюдение на осъдените едновременно ще помогне за намаляване на броя на ефективни излежаващите присъди лица, така и за последващата ресоциализация на осъдените. Като позитивен резултат се очаква и това, че носещите е-гривни трудно могат да извършват престъпления, без да бъдат засечени от полицията, което води до „гарантиране на по-добра защитеност на обществото от потенциални посегателства и правонарушения”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.