iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Събирането на картофите в Трънско се забавя

Събирането на картофите в Трънско се забавя 09_1410247073

Много дъждове са довели до преовлажнена почва, която не позволява да се започне прибирането на картофите в Трънско. Това заяви бившият кмет на Трън Станислав Николов. Той добави, че това е най-крупният картофопроизводител в района, като е засял 800 дка със зеленчука.

„От многото дъждове тази година се наложи да пръскам площите 12 пъти срещу мана и вредители. Миналата година пръсках само 7 пъти. Време е да започне прибирането, но нивите са влажни и не може да се влезе в тях. Ще изчакам да се засуши почвата и тогава да започнем с прибирането“, сподели Николов.

В Трънско картофопроизводителите са около 50, то с най-много декари са Николов и семейство Василеви, които сеят по 400-5 00 дка. Останалите обработват от 5 до 100 дка. Продукцията в района е екологично чиста и затова е предпочитана на пазара. През есента в града се провежда традиционен празник на картофа, където производители от страната представят продукцията си, научни работници изнасят лекции пред тях, а фирми за растителна защита представят препарати.

Николов засява всяка година и по 1 000 дка с жито и рапица. Приключил с жътвата на 20 август и вече е засял за следващата година нови 1 000 дка с рапица. Някои от производителите от Трънско обаче още не са приключили с жътвата. Причината са дъждовете, а и недостатъчната техника.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.