iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Само 100 евро са получавали мулетата, които пренасяли хероин през българо-турската граница

Само 100 евро са получавали мулетата, които пренасяли хероин през българо-турската граница 06_1434804886

100 евро е било персоналното възнаграждение на петте жени, склонили да бъдат мулета в пренасянето на 60-те килограма хероин през българо-турската граница. Те бяха разкрити на 12 юни.

Дамите пътували по редовната линия Истанбул-София и склонили да кажат, че раниците, в които били пакетите хероин, са техен багаж. Последната чанта взела организаторката на женската група и същинска контрабандистка - Йорданка Христовска от Сандански. 51-годишната шивачка

знаела отлично, че превозва хероин

за над 5 милиона и 300 хиляди лева, затова предложила щедрото възнаграждение. Разбира се, вербуваните от нея жени не подозирали, че става дума за наркотик. Мислили, че просто спестяват на Йорданка мито от акцизни стоки. Щателната митническа проверка обаче ги разкрила като трафиканти на хероин. За щастие хасковската прокуратура погледна снизходително на участието им в схемата и ги определи като невинни жертви.

Обвинението прие за чиста монета обяснението им, че не са знаели какво има в раниците. Ако бяха признати за съучастнички, ги грозеше 15 години затвор и глоба от 200 до 300 хиляди лева.

За сметка на това Хасковският окръжен съд не прояви снизхождение и остави за постоянно в ареста за считаните за организатори на канала Сашко Петров и Васил Косев от Петричко. Мярката им за неотклонение трябваше да бъде гледана на 18-и, но заради липса на адвоката на единия, бе отложена за вчера. Именно Васил Косев бе посочен от държавното обвинение като

организатор на канала

Той е финансирал пътуването на шестте жени до Истанбул, а там заедно със Сашко Петров е пакетирал дрогата, сложил я в раниците и натоварил багажа на рейса.

После двамата тръгнали да се прибират, но по друг маршрут – през Гърция. Били задържани на влизане в България.

Васил Косев е на 44 години, родом от Петрич, но заселил се от години в София. Към настоящия момент е безработен.

Твърди, че не знаел, че е замесен в схема за контрабанда на наркотици. Настоява, че е невинен. 52-годишният Сашко Пет-ров също е родом от Петрич, като към момента живее в село Скрът, Петричко. Прехранва се с надничарство в земеделието. Най-често е ангажиран в сезонната работа по плодовете и зеленчуците в нивите край Скрът. Също отрече връзка с хероиновия канал. И двамата не отговориха на въпроса познавал ли лично 51-годишната Йорданка от Сандански. Задържаната шивачка също е с чисто съдебно минало, но това не й попречи да организира пренасянето на 60 кг хероин, като дори набере група от помощници.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.