iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Претърсват джебчийските къщи край Варна

Претърсват джебчийските къщи край Варна 06_1433422840

Град Игнатиево край Варна осъмна вчера под полицейска блокада. Варна пък си отдъхна за ден от джебчийските набези за първи път от десетилетие насам.

Униформени служители отцепиха района и започнаха тараши в луксозните къщи за стотици хиляди левове, за които всички във Варна знаят, че са вдигнати с пари от джебчийски кражби и оправдавани пред обществото с работа на строителни фирми, главно в събарянето на стари сгради.

„От 6 часа сутринта в Игнатиево се провежда специализирана полицейска операция по установяване и задържане на извършители на престъпления (джебчийски кражби, по Закона за гражданската регистрация и др.) Операцията се провежда съвместно с ТД НАП – Варна, РД ДНСК – Варна, служители от Община Аксаково и Жандармерия, под надзора на Окръжна прокуратура”, съобщиха официално от полицията във Варна, като уточниха, е техните служители оказват активно съдействие на проверяващите структури за безпроблемното изпълнение на служебните им ангажименти. Има и задържани за разпит, като няколко жени от ромски произход, са изведени от домовете с белезници, разказаха очевидци.

„Около 20 жени са задържани при акцията в град Игнатиево. Те са добре познати на местните служители на реда с

редица регистрации

във Варна за джебчийски кражби в автобуси, магазини и търговски центове”, уточниха по-късно от полицията.

При операцията се спираше през целия ден за проверка всеки излизащ от градчето автомобил. „Арестите продължават, не искам да влизам в подробности”, заяви лаконично шефът на полицията във Варна, старши комисар Даниел Пашов. Арестуваните бяха отвеждани в полицейското управление в Аксаково. В центъра на Игнатиево представители на местните кланове коментираха, че подобни акции е имало и друг път. Най-често от тях страдали баровците с незаконно оръжие, които

задължително са въоръжени

за да пазят богатствата и скъпите си коли”, обясниха местните.

„От вчера варненската дирекция на Националната агенция по приходите е започнала проверки на 14 физически лица от Игнатиево по подозрение, че участват в бизнеса с джебчийството. В рамките на 1 месец служители на НАП-Варна ще проверяват доходите, имуществото и задълженията на тези хора, съобщи Виолета Маринова. След приклю1ването на съвместната операция с полицията, прокуратурата и РДНСК, може да бъдат назначени и проверки на други лица от Игнатиево. При установяване на нарушения ще последват и ревизии.

Старши комисар Даниел Пашов: Проблемът е наслагван с години

Шефът на полицията във Варна старши комисар Даниел Пашов призна, че проблемът не е от вчера, а е наслагван с години. Според него, има проблеми и в работата на полицията по тази линия. В Трето РУП-Варна, което според джебчийките ги прикрива, тече вътрешна проверка.

„Ще проверим всички служители, не само в това полицейско управление, но и в областната дирекция”, заяви старши комисар Пашов.

Преди няколко месеца граждани на Варна обявиха масова акция срещу джебчийките в града. Организаторът Калоян Георгиев заяви, че повече от 1 година и 4 месеца слушат полицейска статистика, а няма заведени дела и осъдени джебчийки. Хората се оплакват, че полицията не завежда жалбите им за кражби, с което си прави своята стъкмистика. Тогава представителите на гражданските патрули посочиха, че зад организацията стои циганския барон Бако Стоянов, сочен за бос на джебчийите от Игнатиево. Той веднага се опита да влезе в полемика с Калоян Георгиев в социалната мрежа, като заплаши със съд гражданските патрули за кампанията срещу джебчийките, а след това отправи заплахи за саморазправа и с Георгиев. Никой от сезираните представители на властта обаче не си направи труда да се размърда и да му потърси отговорност. Оттогава, заради нескопосания начин на изразяване, на циганския барон му остана и прякора Бако Правописа. Вчера бе посочено също, че покривът на сградата на ОД на МВР-Варна е ремонтирана по обществена поръчка, която е изпълнена, но не се знае от коя фирма. Намекът на варненци е, че именно фирмата на Бако е в далавера с бивши и настоящи полицейски началници по посочения ремонт.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.