iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По 100 лв. на минута може да ни дръпнат ало измамници с СМС„Обади ми се, спешно е!”

По 100 лв. на минута може да ни дръпнат ало измамници с СМС„Обади ми се, спешно е!” 08_1407132718

ОТ СМС „Обади ми се, спешно е!”, ало измамници могат да ни дръпнат по 100 лева на минута, съобщиха от Криминална полиция.

Най-популярни са сценариите с блъснат от кола човек, задържан роднина или близък, който се нуждае от хирургична интервенция.Все по-голяма сила набира и друг тип измама не чрез обаждания, а чрез SMS. Обикновено измамниците изпращат текстове от типа „Обади ми се спешно” и посочват номер за връзка, пише “Монитор”

Позвъняването обаче може да струва на жертвите до 100 лв. за минута, предупреждава адвокатът Благовест Йорданов.

По думите му под ударите на измамниците все по-често попадат и хора, търсещи работа. Те получават SMS от чуждестранен номер с текст „Вие кандидатствате за работа, моля изпратете ни…” Ако човек отвърне на есемеса, получава следващ с искане за друга допълнителна информация. „Започва един чат режим”, за който се плаща, допълва Йорданов. Не е ясно обаче каква цена заплащат жертвите за изпращането на тези кратки съобщения.

„Когато получите есемес или обаждане от такъв чуждестранен номер, категорично го игнорирайте – не отговаряйте нито на позвъняването, нито на есемеса“, предупреждава Йорданов. Технологията, по която се осъществяват тези измами, е чрез регистрирането на фирма. Измамниците декларират съвсем стандартна дейност – например, че продават онлайн игра. След което си правят регистрация в някой доставчик на текстови съобщения, които пренасочват обаждания и есемеси на краткия номер на фирмата, и комуникацията започва, обяснява Благовест Йорданов.

Телефонните измамници използват всякакви поводи, добави Златка Падинкова – от природни катаклизми болести и катастрофи, до актуалния случай с Корпоративна търговска банка (КТБ). Все повече хора получават обаждания от „свой близък”, който има влогове в КТБ, но не може да ги изтегли заради запора на банката, а парите му трябват. „Близкият” изпраща посредник, на когото жертвата да предаде парите.

375 телефонни измами са регистрирани от началото на годината досега у нас, казва Златка Падинкова. Тя допълва, че най-вероятно престъпните деяния от този род са повече, но не биха могли да се регистрират, тъй като не всички жертви подават сигнали. Не подават сигнали и хора, които не са се хванали на измамната схема. Затова и разкриваемостта на ало-престъпленията е по-ниска.

Случвало се е една и съща жертва да дава пари на едни и същи измамници неколкократно. Имаме случай с измамен, който 6 пъти е дал пари на престъпниците, обяснява Падинкова.

По закон наказанието за подобен тип измами е 1 до 6 години затвор. Ако измамата е извършена от група лица, те могат да получат между 1 и 8 години, а ако щетата е с особено големи размери, присъдата може да стигне и до 10 години, поясни експертът от Криминална полиция.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.