iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е в ТОП 10 на местата с най-голяма престъпност в страната

Перник е в ТОП 10 на местата с най-голяма престъпност в страната 08_1439963421

В ТОП 10 на местата с най-голяма престъпност влизат София град, следвана от Враца, Варна, Бургас, Плевен, Видин, Кюстендил, София – област, Перник и Добрич.

Според статистика на МВР криминалните прояви у нас са с най-ниски нива от началото на деморацията

56 хил. престъпления са извършени от началото на годината у нас, сочи публичният отчет на МВР. Според официалната статистика престъпността отново намалява. Увеличава се обаче, броят на разкритите криминални прояви.

Престъпността у нас е с най-ниски нива от началото на демокрацията – или поне така излиза от статистиката, която МВР публикува за първите шест месеца на 2015 година. Според данните до юни са извършени 8,4% по-малко престъпления в сравнение с миналата година.

Органите на реда са регистрирали близо 56 хил. престъпления, което е с около 5 хил. по-малко от миналата година. Според същата статистика – с около 2 хил. повече са разкритите посегателства спрямо същия период на 2014 година. ТОП 10 на местата с най-голяма престъпност – София град, следвана от Враца, Варна, Бургас, Плевен, Видин, Кюстендил, София – област, Перник и Добрич.

Според експертите обаче данните на МВР не отговарят на реалната криминална обстановка и в полицията се регистрират едва 20-30% от престъпленията. Понякога заради недоверие на хората, които не подават сигнали. А друг път - за да се държи нивото на престъпността ниско, макар и само на хартия.

Ако през миналата година на 100 хил. души е имало 822 нарушения на закона, сега те са 753 на 100 хил., сочи полицейската справка. Колкото по-малко престъпления, толкова по-голяма разкриваемост, показва още статистиката – 36% или близо 20 хил. вече са с известен извършител.

Тенденцията за намаляване на престъпността е най-силна в Русе, Сливен, Пловдив, Добрич и Плевен. В столицата е отчетен спад от 10%. Дори и в квартали като Люлин.

Най-големи разминавания между официалната статистика и независимите проучвания има в Плевенско, Бургаско и Добричко.

Според експертите регистрират се най-вече престъпления, които не могат да бъдат прикрити - кражби на коли, палежи, убийства и при тях се отчита ръст. През изминалата година има 84 убийства и опити за убийство - с 20% повече от 2014 г. Разкрити са 55, като сред тях не е това на Георги Игнатов в Борисовата градина.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.