iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще избират главен съдебен инспектор

Пак ще избират главен съдебен инспектор 12_1418213276

Ще избират наново главен съдебен инспектор. Процедурата се проваля вече няколко пъти през последните две години, но тя ще започне отначало.

Правната комисия в парламента прие проект на правила за избор и даде срок на депутатите и парламентарните групи до 30 януари 2015 г. за номинации. Неправителственият сектор ще има право да предлага кандидати до 27 януари. Депутатите не пожелаха да довършат процедурата с предишните кандидати - съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, които не участваха в избор, тъй като правителството "Орешарски" подаде оставка.

Правната комисия отхвърли искането на Реформаторския блок да се прави оценка на професионалните и нравствените качества на кандидатите, макар че за това настоя и зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. "Аз съм прост адвокат и не мога да давам оценки на съдии. Голяма част от колегите няма да посмеят да изразят мнението си", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

ОБРЕЧЕНИ

Съставът на ВСС най-вероятно ще бъде предсрочно подменен, съобщи "Медиапул", като се позова на източници от парламента, правителството и съдебната власт. Разпускането ще стане с предстоящите промени в Закона за съдебната власт и разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.