iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откраднаха кошерите на Отец Иван

Откраднаха кошерите на Отец Иван 04_1460015863

Крадци отмъкнаха и шест кошера от приюта на отец Иван в Якимово, като това и станало преди ден, оплака се той пред Агенция „Монитор“. Един кошер излизал около триста лева, а медът се ползва предимно от децата.

„Това са едни и същи хора, предполагам кои са, но не мога нищо да направя. Има една голяма фамилия роми тук, които се занимават с това“, обясни свещеникът, чийто приют в Якимово неведнъж става обект на набези. Апаши преди време задигнали дори машини от дома му.

В същото време свещеникът натрупал и огромни дългове към магазини и различни организации. Сумата вече набъбнала до около 18 000 лева, а борчът трябвало да бъде изплатен до 31 март. Все още обаче отец Иван не е намерил разрешение на проблема. В приютите в Якимово и Нови хан живеят около 300 души, от които 140 са деца. Обикновено отец Иван пазарувал храна от магазините и плащал задълженията си в края на месеца.

„Една жена дори сега ми се обади, че й трябват спешно 40 лева, за да закара детето си до Пловдив, за да му направят снимка на бъбреците. Но няма как да й помогна. Друго семейство пък, безработни мъж и жена, помолиха да ги приютя. Не можели да плащат квартирата си. Нямам място, но какво да ги правя“, каза свещеникът.

Храната в приюта също е на привършване. В момента имало запаси само от ориз, боб и леща, които са крайно недостатъчни за толкова много хора. В същото време дарители се срещали все по-рядко.

„Намират се все пак хора, които превеждат малки суми, но не е като преди. Надявам се и сега някой да помогне“, каза още отец Иван.

Само преди няколко месеца свещеникът бе заплашван многократно по телефона и от ревнив съпруг. Той му звънял, защото жена му избягала от него и отишла в приюта в село Якимово с децата си. Тя помолила отец Иван за помощ заради системен тормоз.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.