iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-честите схеми и сценарии за измами по телефона

Най-честите схеми и сценарии за измами по телефона 04_1429521625

Във връзка със зачестилите опити за телефонни измами, прилагани предимно срещу възрастни хора по стационарните им телефони, ОДМВР Перник Ви запознава с най-често прилаганите ''сценарии'' за телефонни измами и Ви дава някои практически съвети как да разпознаете измамниците и сигнализирате на органите на реда за
тяхното своевременно задържане.

Най-честите схеми и сценарии за измами!

Опитите за измами са най-разнообразни. Наред с класическия “полицейски” сценарий при който потърпевшия трябва да плати за освобождаването на близък, задържан за причинена тежка катастрофа с пострадал човек, напоследък находчивите измамници прилагат и нова - “медицинска” схема. При новия вариант самият близък е пострадал и му предстои спешна операция, за която са нужни пари. Другите актуални способи за въвеждане в заблуждение са свързани с участие в томболи и лотарии на фирми, вериги магазини и мобилни оператори.

“Спешна операция”

Обаждането е на стационарния телефон в дома Ви. В слушалката чувате глас на плачещ и разстроен човек, който говорейки несвързано, се представя за ваш близък /дъщеря, син, сестра, брат, внучка, племенница и т.н./. Веднага след това ви се обажда “лекар” и обяснява че вашият близък е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Съобщава Ви, че Вашият роднина е със счупени крайници, че му предстои спешна операция и трябва да платите за поставянето на пирон, избор на екип и т.н., като исканата сума варира от неколкостотин до няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите се организира в района на автогарата, на автобусна спирка и дори – в близост до болницата. Напоследък този тип обаждания стават най-често през нощта – измамниците явно разчитат, че когато сте сънен и разтревожен е по-лесно да бъдете объркан и заблуден и по-трудно ще се решите да се обадите на своите близки.

“Задържан за причинен пътен инцидент”

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък /син, внук, племенник/ е задържан в полицията (често в друг град) защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал или пострадал тежко възрастен човек или дете. След кратък и накъсан разговор с “разстроения” мним роднина, се обажда мъж, който се представя за полицай, следовател или адвокат. Той потвърждава, че Вашият роднина е задържан и обещава да “уреди
освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, да не споделяте с никого , “за да не развалите работата”. Много често до предаване на парите измамниците разговарят с Вас по телефона, което елиминира
възможността да се обадите на близък или роднина. Определя Ви среща, за предаване на сумата – обикновено пред обществена сграда, но е възможно да бъда изпратен и посредник до дома Ви или да поискат да предадете парите чрез такси. В някои случаи измамникът може да поиска и да закупите ваучери към мобилни оператори и да му продиктувате кодовете за активиране, “за да се разбере със съдиите и прокурорите”.

Има и друг вариант на тази измама. В района на болнични заведения или банки Ви срещат обикновено мъж и жена, представяйки се за чужденци. Под предлог, че на жената й предстои животоспасяваща операция, молят за някаква парична сума /трицифрена/, казвайки, че имат само валута. Обещават след това да върнат сумата със солидна лихва.

И при двата варианта веднага се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете на незабавно тел. 166, 112 или 150 /избират се безплатно/. В полицията могат да проверят и да Ви съобщят дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е пострадал или задържан.

Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо че ви се представят по телефона за длъжностни лица.

“Печалба от томбола на мобилен оператор”

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника.

За да участвате в лотарията Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. можете да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лв. Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120 -130 лв. получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най- привлекателни – плазмен телевизор, 7 – дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н.

Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица които не познавате лично, независимо за какви се представят.

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 или 166 - избират безплатно от всички телефони.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.