iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 200 майки в пернишко трябва да връщат майчинство

Майки връщат пари от майчинство

Над 200 майки, ползващи обещетение за отглеждане на малко дете, са били хванати в нарушение на изискванията на чл. 53 ал.4 от Кодекса за социално осигуряване като са дали децата си за отглеждане в детска градина или ясла. Това информираха от РУ"СО"- Перник, цитирани от pernikmedia.net . От там пояснили, че в сравнение с останалите области в страната, в нашата майките, които са нарушили изискванията на КСО са най-малко. До момента са издадени общо 148 разпореждания на нарушилите закона майки за установена щета. Контролните органи на РУ"СО"- Перник са констатирали, че общият размер на установената щета възлиза на 138 067.94 лв. Трябва да се има предвид, че в тази цифра са включени главницата и лихвата, а последната расте с всеки изминат ден. С промяната на параграф 21 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на КСО бе предоставена възможност на майките, които са нарушили нормативните уредби, при издължаване на главницата, да им бъде опростена лихвата върху нея. По информация от РУ"СО"- Перник до сега на 34 майки е възстановена лихвата, тъй като са се издължили напълно. На 29 майки, които са погасили главницата, е отменена дължимата лихва.

От НОИ напомнят на майките, които са получили разпореждане за дължимите от тях суми, че след влизането му в сила в срок от 6 месеца могат да погасят главницата по дълга, без да плащат дължимата лихва. След изтичането на този срок те ще бъдат принудени да платят не само главницата, но и дължимата лихва по нея. Онези от тях, които не се издължат в определения срок, дължимите суми ще бъдат събирани принудително, поясниха от НОИ.

От направените проверки от страна на РУ"СО"- Перник в детски градини в региона за нарушения на чл. 53 ал.4 от КСО, през 2010г са били установени 212 случая, а през 2011г техният брой е намалял на 21. Изводът, който направиха от НОИ бе, че очевидно майките, които ползват обещетение за отглеждане на малко дете, вече са разбрали, че неспазването на закона се санкционира и е налице тенденция на намаляване на нарушенията от тяхна страна. 

Източник: pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.