iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


МВР няма пари да вкара база данни от ДНК в компютрите си

МВР няма пари да вкара база данни от ДНК в компютрите си 06_1434808717

Над 10 хил. проби ДНК са взети на бандити, обвинени или осъдени за различни престъпления през последната година. Те обаче не могат да бъдат вкарани в базата данни на МВР заради липса на пари за консумативи.

Това съобщиха за “24 часа” от института по криминалистика и криминология към МВР.

Заради този проблем стотици престъпления не могат да бъдат разкрити, защото профилите не може да се сравнят с повече от 15 хил. ДНК следи, иззети от хора или местопрестъпления у нас, както и с над милион ДНК профили от други европейски държави, с които сравняваме всеки месец.

Само в последните месеци има повече от 10 случая на разкрити извършители на финансови и други престъпления, заловени, след като наш ДНК профил е съвпаднало с местопрестъпления в Австрия, Германия, Холандия и Франция.

Експерти от института по криминалистика и криминология към МВР разказаха, че проблемът с натрупването на взети ДНК проби започнал преди година, когато влезе в сила поредната промяна на Закона за МВР, направена от правителството на Пламен Орешарски. Тогава в наредбата за полицейска регистрация е записано, че задължително на всеки задържан, на който е повдигнато обвинение, или престъпник с влязла в сила присъда трябва да се вземе ДНК проба. Този биологичен материал трябва да бъде обработен и да бъде вкаран в базата данни на полицията. До юли 2014 г. това се е правело само по преценка на разследващите органи.

Така със законовата промяна за 12 месеца експерти и служители на МВР вече са взели ДНК проби на 10 хил. наркодилъри,

грабители,

изнасилвачи,

банкови

обирджии

и други опасни престъпници. Иззетите биологични материали обаче, вместо да се сравнят с неразкрити престъпления, се трупат в НИКК, без дори да са направени профилите им, заради липса на необходимите материали.

Специалистите в института по криминалистика са изчислили, че консумативите за ДНК анализа на тези проби излизат между 50 и 60 лева за едно изследване, но ефектът след това ще бъде много сериозен, защото базата данни почти ще се удвои. В огромната база данни от местопрестъпления, с които може да се сравняват профилите, пък има биологични следи от повече от 10 неразкрити банкови обира, от бомбаджии, които са взривявали самоделки, и от извършители на поръчкови убийства от последните 15 години.

Екип на “24 часа” видя в института по криминалистика, че купен през март м.г. нов апарат за ДНК анализ за 500 хил. лева седи опакован и не се използва, защото не се отпускат пари за реактиви. В същото време огромен брой дела и разследвания са забатачени заради забавени ДНК-изследвания.

“Новият “секвенатор” би увеличил близо два пъти скоростта на правенето на изследвания, защото неговата производителност е по-голяма. Той изследва до 24 проби с биологичен материал едновременно”, обяснява експертът от НИКК Цветан Нишев. В лабораториите на института на МВР

има закупен и

готов за

използване

робот,

който подготвя пробите за извличане на ДНК. Той също обаче само е въведен в експлоатация, а не се използва заради липса на финансиране.

Специалисти са категорични, че ако се осигурят средства, правените в момента годишно около 300 ДНК експертизи ще скочат повече от двойно.

Ще може да се засили и обмяната на ДНК проби с полицейските служби на други държави, която също е много ключова, категорични са от МВР.

Всеки месец цялата база данни с ДНК профили автоматично се сравнява с натрупаните следи в Австрия, Германия, Холандия и Франция и още няколко европейски държави, които са се включили в конвенцията от Прюм.

“Имаме вече доста случаи на идентифицирани български бандити, които се занимават с незаконно източване на банкови сметки. При сравнение има съвпадение на техен ДНК профил с европейската база данни.", разказват експертите от НИКК. Най-често с международно сравнение на ДНК се

разкриват

измамници,

които източват

банкомати

със скимираща техника. Има заловени нашенци, които са оставили биологични следи по банкомати в Германия или Австрия, а след арест у нас за друго престъпление са обвинени и за финансова измама в чужбина. Има и разкрити случаи, когато профилът на българин, арестуван в Австрия, съвпада с ДНК следи, иззети от източени банкомати в България.

Със сравнение на биологични следи е заловен и крадец, който, докато обирал хранителен магазин у нас, отхапал от кашкавал на един от щандовете и го захвърлил на мястото. Месеци по-късно същият крадец е разкрит

по ДНК от

отхапания

кашкавал,

който съвпаднал с профил на българин, арестуван преди време в Австрия за друг обир.

ДНК анализът е най-мощното, ефективно, сигурно и практически евтино средство за борба с престъпността навсякъде по света, категорични са експертите.

Възможностите и ефективността на ДНК технологиите при разследвания обаче се увеличават многократно при поддържане на Националната ДНК бази данни. Масивът на МВР е създаден малко след 2000 г. по модел на Великобритания, която първа започва да сравнява профили на бандити.

ДНК анализът все още е единственият метод, използван, когато трябва да се определи дали част от труп принадлежи на даден човек. В тези случаи се сравнява ДНК от намереното тяло или част от него с ДНК от негови преки родственици - деца, родители, близки преки родственици.

Профил “закова” убиеца
на детето от куфара

ДНК анализ разкри кой е убиецът на 5-годишния Никита, намерен в куфар край Пасарел през март т.г. Експерти от НИКК разказаха, че ключово било първоначалното изследване на биологичен материал от детето, който бил сравнен с ДНК на открития разчленен труп на жена край морето. Така станало ясно, че двете жертви на убийства са майка и син и криминалисти успели да ги идентифицират. Седмици по-късно сравнително изследване на биологичен материал от одеялото, с което бе увито тялото на Никита, пък “закова” извършителя на двойната екзекуция Костин, който в момента е арестуван и с повдигнато обвинение.

През 1999 година пък с помощта на базата данни с ДНК профили на САЩ ФБР успя да разкрие убийство, извършено 30 години по-рано - през 1979 г.

Роднините на убита жена поискали от полицията в Монт Вернън повторна експертиза на замразена проба от генетичен материал, намерена на местопрестъплението. Експертизата показала, че профилът на доказателството съвпада с ДНК матрицата на арестувания за дребно хулиганство през 1999 г. в Ню Йорк Уолтър Гил.

Уред клонира молекули
на заподозрени

Когато ДНК пробата от някое местопрестъпление не е достатъчно количество, за да се изготви профил, експретите от НИКК вече могат да размножат или клонират молекулите, за да се направи изследването. Това размножаване се прави на уред за т.нар. PCR реакция.

Изготвянето на анализ в момента отнема само около 8 ч, хвалят се експертите, като уточняват, че това се случва при подходящи условия.

Всяко изследване на ДНК, иззето от местопрестъпление, всъщност започва с работа почти на сляпо, защото самата молекула в началото не се вижда.

“Много често, когато обектите дойдат при нас, по тях няма видимо нищо. Например един пистолет, който е открит на местопрестъпление, няма нито кръв, нито други следи.

Тогава правим оттривка на сляпо с тампон. Целта е да се махнат вякакви други съпътстващи клетки, защото целта ни е да изолираме единствено чиста ДНК”, разказват експертите. Обикновено това открито количество ДНК на предполагаемия извършител обаче е твърде малко и затова започват да го размножават.

“ДНК е една голяма двойноверижна молекула. Тя е изградена от градивни елементи, които са по-малки. Може да се направи аналогия с тухлички. ДНК се състои от четири вида. От тези четири елемента е изградена голямата двойна молекула. Когато се навържат всички елементи по едната верига, тя е точно копие на другата половинка от веригата, която е останала. След това следва нов цикъл. Така при първия получаваме от една молекула две, при втория вече те са четири, следват осем и така размножаваме ДНК”, обясняват технологията специалистите от НИКК.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.