iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мегаскандал! МВР подслушвало незаконно!

Мегаскандал! МВР подслушвало незаконно! 04_1366052695

При проверката за подслушванията в МВР са констатирани злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с мобилната техника за подслушване, заяви вчера зам.главният прокурор Борислав Сарафов при обявяването на резултатите от проверката. Образувани са пет досъдебни производства срещу трима директори в ресорната служба Дирекция “Оперативни технически операции” - София, и един служител в нея. 
Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по проверката са изготвени два доклада представеният некласифициран, и друг, класифициран вариант. В момента, в който бъде конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства, допълни той.

“След всичко това, се налага цялостен въпрос - как се извършва тази дейност и на другите места? Нито ДАНС, нито МВР, трябва да имат такава дирекция. Трябва да има отделна агенция, вън от  службите за сигурност, която се занимава с това. Констатациите на проверката касаят мобилната техника за подслушване, а не стационарната”, обясни Цацаров. Съставянето на регламент за дейността на тази дирекция зависи от министъра на вътрешните работи - каза Цацаров.

Прокуратурата ще даде предложение службата да излезе от състава на МВР и другата съответна служба да излезе от ДАНС. Цацаров посочи, че в предадения му от лидера на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател. По сигнала не е образувано наказателно производство веднага, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Сарафов. По време на проверките се установило, че един от началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит да саботира следствието. Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев, каза още Сарафов.

С постановление на прокурор Николай Кокинов, е образувано наказателно производство срещу конкретни длъжностни лица. Обвинения ще бъдат повдигнати на настоящия началник на дирекцията Сергей Кацаров, и двама бивши - Цветан Иванов и Камен Костов. Обвинението срещу Цветан Иванов е затова, че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице.

Обвинениетосрещу Камен Костов за това, че като директор в СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба. Наказателно производство е образувано и срещу Сергей Кацаров за това, че като директор на СДОТО МВР, не е изпълнил за дълженията си по служба.
Наказателно производство е образувано и срещу Радко Димитров за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. Посоченият кръг от лица не изчерпва всички отговорни лица, като в хода на разследване може да се установят и други такива.
Ще бъде проверяван и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за това как е осъществявал контрол върху работата на дирекцията, за което е отговорен по закон, каза главният прокурор.

"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката", обясни
Цацаров. Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали
тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, каза Сарафов. Подумите на Цацаров, на екипа, който работи с тази техника, са подавани само и единствено телефонни номера. 

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.