iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хванаха касиерка със сак с 1 млн. евро

Хванаха касиерка със сак с 1 млн. евро 03_1457864656

Служителка на голяма строителна фирма е била сгащена от спецченгета по време на акция в опит да изнесе сак, пълен с 1 млн. евро, като това съобщиха официално от прокуратурата.

Жената е служителка на благоевградската фирма „Агромах“ ЕООД, уточниха още от държавното обвинение. По време на обиск в офисите на дружеството, разследващите засекли служителката, която набутала в сак огромната сума и се опитала да я изнесе. Предстои да се установи дали парите са с деклариран произход.

Тарашите са част от операция на спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП срещу организирана престъпна група за данъчни измами, съобщиха от държавното обвинение. Разследва се дейността на търговски дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки, съобщиха от прокуратурата.

Акцията е проведена в два последователни дни - на 9 и 10 март т.г. под ръководството на спецпрокуратурата разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП извършили претърсвания и изземвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ - „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева, избегнат за внасяне ДДС.

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.