iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гризу едва не уби перничанин, копал незаконно кюмюр

Перничанин, направил се на миньор, едва не се прости с живота, докато копаел незаконно въглища. От полицията уточниха, че инцидентът е станал в пернишкия квартал Рудничар. Близки на 52-годишният Н.Й. се обадили в полицията и алармирали, че той е паднал случайно в дълбока дупка и има опасност за живота му. На място са изпратени оперативна група от ОД на МВР и спасители от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, които извадили пишман-рудничаря.

Пострадалият бил настанен в пернишката болница под наблюдение. Но без опасност за живота му.
52-годишният мъж припаднал, задушавайки се от минния газ в дълбоката яма. 
В квартала се говори, че той не е жертва на случайна злополука, а сам е влязъл в дълбокия ров, за да копае въглища, които после възнамерявал да продаде на черно и както признават служителите на реда, едва не се превърнал в поредния смъртен случай, каквито има в минали години при незаконния добив на кюмюр.

Непозволеният въгледобив се извършва обикновено от дълбоки вертикални и неукрепени добре  шахти, без да се мисли за опасните последици, до които може да се стигне ако се срутят земните маси Кюмюр незаконно се вади и в други пернишки квартали – Куциян, „Васил Левски”, Караманица, Драгановец, в които някога е извършван подземен въгледобив. Общинската полиция извършва непрекъснато проверки, но докато едни ями бъдат заровени, се появяват нови. Служителите на реда непрекъснато обикалят терените, в които обикновено се издълбават незаконните вертикални шахти, налагат и глоби на нарушителите.

През януари такава съдба постигна четирима роми, пипнати точно в квартал Рудничар. Тогава сигналът бе подаден от граждани до заместни областния управител Радослав Йорданов, който потърси съдействие от полицията. Мургавите бяха спипани в изкопана вече яма, около която имало подготвени около 60 чувала с въглища. Кюмюрът, който се продава по пет лева чувала, бе иззет, крадците – глобени. Въпреки това незаконният добив, който бе обсъждан и на среща при областния управител на Перник Иво Петров , написана бе и цяла програма с мерки за спирането
му, продължава, въпреки че от полицията непрекъснато апелират гражданите да не рискуват живота си по подобен начин. 

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.