iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобиха абитуриент - показал се на прозореца на колата

Абитуриенти от ПМГ Перник

Засилено полицейско присъствие беше осигурено вчера при изпращането на дванадесетокласниците в областта. Във всички училища беше осигурено присъствие на униформени полицаи, които следяха за недопускане на инциденти и нормално протичане на тържествата. Служители от „Пътна полиция” осъществяваха стриктен контрол на правилата за движение и недопускане на пътнотранспортни произшествия. Активно се използваха възможностите на мобилните камери, нарушенията от които ще бъдат обработени и изпратени до дни. 18-годишен младеж от Перник е санкциониран като пътник в автомобил. Зрелостникът се возел в „Мерцедес” на предната седалка и в центъра на областния град излязъл почти с цялото тяло през прозореца на предната врата. Глобата за такова нарушение е 50 лева.

Още два акта за шофиране на автомобили след употреба на алкохол са съставени вчера. При единият е започнато бързо производство, тъй като шофьорът е бил с алкохол в кръвта над 1,2 промила.
Отново призоваваме абитуриентите, родителите и учителите, за спазване на правилата за движение и недопускане на инциденти и произшествия по време на честванията.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

1. Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.
2. У дома или в заведение вие и вашите приятели сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо вие – абитуриентът, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради вас, да не рискуват и да не излагат празника ви пред опасност от тъжен провал.
3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.
4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той все пак се изкуши и се почерпи с алкохол.
5. Ако в определен момент не може да въздействате, потърсете съдействието на родители или други ваши близки.
6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на празника и след като сте пийнали, оттам да ви откарат с автомобил хора, които е вероятно да са употребили алкохол или са неправоспособни.
7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. Не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите.
8. Ако вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни.
9. Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите. Не се подвеждайте от водачите на другите в редицата да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашето дете, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.
2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие, родителят, или ваш близък приятел. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него за опасностите и доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.
3. Настойчиво помолете вашите деца да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако доловите тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.
4. На тържеството у дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети.
5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.