iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Екстрадираме французин, бил терорист

Екстрадираме французин, бил терорист 01_1421152163

Френски гражданин от хаитянски произход е разследван за тероризъм и ще бъде екстрадиран от България.

Според неофициални данни мъжът е сподвижник на братята Куаши, извършили атентата във френското издание „Шарли ебдо”, при който загинаха 12 души. Все още обаче не е ясно дали задържаният чужденец е участвал в подготовката на стрелбата, тъй като е бил арестуван у нас седмица преди кръвопролитията в Париж.

28-годишният Фриц-Жули Жоакен, който е с постоянен адрес във френската столица, е бил задържан у нас на 1 януари 2015 г. на граничния пункт ”Капитан Андреево” при опит да премине в Турция заедно с 3-годишния си син.

Арестът е по европейска заповед

за задържане, издадена от Франция.

Французинът пътувал заедно със своя интимна приятелка и обяснил на българските граничари, че заминава на 10-дневна екскурзия в Турция. След справка в системата на полицията обаче станало ясно, че срещу чужденеца е издадена международна заповед за арест заради съмнения, че участва в терористична групировка.

Затова Жоакен е бил смъкнат от автобуса за Истанбул заедно с детето му Абдел-Рахман. Любовницата на чужденеца била пусната да продължи, тъй като е турска гражданка и срещу нея няма издадена заповед за арест. Жоакен бил вкаран в ареста, а синът му прибран в социален дом, откъдето родната му майка дошла да го прибере преди дни. Жената била родом от Судан, но от над 15 години живеела във Франция. Пред разследващите у нас тя обяснила, че е подала сигнал за изчезването на сина си малко след коледните празници. Преди две години Жоакен бил приел исляма и напоследък станал по-агресивен

и изповядвал все по-радикални религиозни схващания. Затова двамата от няколко месеца не живеели заедно. Щом изчезнал с детето, жената разбрала, че Жоакен се кани да го отведе в Сирия, където се обучават деца за бойци в името на Аллах. Съпругата веднага подала сигнал в полицията, откъдето издали заповед за ареста.

Първоначално се твърдеше, че мъжът е издирван заради отвличането на детето. Проверка на „Монитор” в правосъдното министерство показа, че там подобни документи не са постъпвали, какъвто е редът на Хагската конвеция. У нас е постъпила единствено европейска заповед за арест на лицето, в която е отбелязано, че той се издирва за тероризъм. След като България е съобщила, че лицето е задържано, е получена и втора разширена заповед за арест. Според неофициална информация в този документ френските данни твърдят, че задържаният е съпричастен към атентатите в Париж от последната седмица.

"По случая "Жоакен" в Окръжна прокуратура - Хасково има постъпило ново писмо от Франция. Документът обаче не е преведен. Освен това по категоричните указания на ВКП съдържанието му ще бъде оповестено единствено от върховните държавни обвинители", уточни прокурорката по делото Дарина Славова. Според представените до момента от Франция документи обаче няма данни за съпричастност на Фриц-Жули Жоакен към терористични групировки като Ислямска държава или "Ал Кайда", уточняват от прокуратурата.

"Няма такова нещо, не съм ислямист. С приятелката ми планирахме 10-дневна екскурзия до Турция, докато съпругата ми бе с по-малкото ни дете в родината си". Това заяви Жоакен докато траеше

изслушването в Хасковския окръжен съд

на което той трябваше да даде съгласие дали да бъде предаден на прокуратурата в парижкия район Бобини. Чужденецът сам пожела да се предаде на френските власти и да бъде екстрадиран. Въпреки това по закон той има 3 дни, през които да реши дали да се откаже. Хасковският окръжен съд насрочи следващото дело на 16-и януари.

Междувременно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че съучастницата на терористите във Франция Хаят Бумедиен е била в Турция. Бумедиен, която е живяла с Амеди Кулибали, пристигнала на 2-ри януари със самолет от Мадрид на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен", предаде БНР. Регистрирала се е в хотел в квартала Кадъкьой и била придружавана от мъж. След няколко дни заминала за град Шанлъурфа, който е изходната точка към границата със Сирия. Смята се, че на 8 януари е пресякла границата нелегално и се е прехвърлила в Сирия от граничния пункт Акчакале.

Депутати препитват МВР за мерките срещу джихадистите

Преди дни Лазаров отрече да има конкретна заплаха.
Депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслушат утре ръководството на МВР за евентуални сигнали за терористични заплахи, както и превантивните мерки, които са взети.

Съществува риск за сигурността на всяка от страните членки на Европейския съюз, включително и България, заяви преди дни главният секретар Светлозар Лазаров. Ръководството на вътрешното ведомство обаче отрече да има конкретна заплаха.

Утре и в парламентарната комисия ще разгледат и новия Закон за МВР, предложен от ГЕРБ. Той предвижда ГДБОП да бъде извадена от ДАНС, както и да отпадне мандатността на главния секретар. В новите текстове се възстановяват правомощията на президента да назначава на най-висшата професионална длъжност в МВР.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.