iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арестуваният французин бил приятел от дете с убийците от Париж

Арестуваният французин бил приятел от дете с убийците от Париж 01_1421246246

Издирваният и арестуван у нас французин Жоашен бил приятел от дете с убийците от Париж.

“Да, имам приятели. Приятели от детството. Мислех, че мога да тръгна във ваканция, това не е тероризъм. Ако има такива доказателства, моля да ми бъдат представени. Правосъдието не е само това с кого си приятел. Човек не може да сменя приятелите си, ако са с различни възгледи, ако някой от тях е извършил престъпление. Ако исках да участвам в терористичен акт, щях да остана там, където това се случи.”

Това заяви пред Хасковския окръжен съд 29-годишният Фриц-Жоли Жоашен, издирван за тероризъм от Париж.

Така французинът от хаитянски произход косвено потвърди познанството си с авторите на кървавия атентат срещу седмичника “Шарли ебдо”.

В. “24 часа” вече писа за подозренията, че той е участник в радикалната групировка на братята Шериф и Саид Куаши.

“В материалите на френските ни колеги има данни, че непосредствено преди отпътуването си за Истанбул Жоашен е имал няколко контакта с Шериф. Няма обаче конкретика, не се сочи дали те са лични и по какъв повод”, заяви прокурорката по делото Дарина Славова.

Жоашен има вече две европейски заповеди за арест, последната за участие в терористична група. Той бе задържан на ГКПП Капитан Андреево при опит да изведе 3-годишния си син Абдел-Рахма в Турция. Европейската заповед за ареста му е издадена след оплакване на съпругата му, че детето ще бъде отведено в Сирия и възпитавано в радикален ислям.

Съдът остави обвинения с постоянна мярка в ареста, а залата бе строго охранявана дори от служител с пушка помпа.

В автобуса за Истанбул Жоашен е с приятелката си от турски произход и с тригодишния си син. Той е свален от возилото в 3 часа сутринта на 1 януари на ГКПП Капитан Андреево. Спътницата му продължава за турския мегаполис, а детето е настанено в социален дом за 3 дни, докато майка му го прибере, придружавана от служители на френското посолство.

“В директната линия от Франция за Истанбул той е бил придружаван от свои съмишленици по възгледи”, пишат френските съдебни власти. Хаитянинът е роден във Франция, по данни на тамошното правосъдие пътувал често да Близкия изток. Имал дори присъда за опит за нелегално влизане в Ирак.

Европейската заповед за арест от френския град Бобини става факт, когато пътниците пресичат западната ни граница през ГКПП Калотина. Ако служителите там бяха по-бдителни, сега делата щяха да текат в Софийския градски съд.

“Очевидно френското правосъдие е бързало да не го изтърве, а в същото време за съпричастието му към радикални формирования още не е имало сигурни доказателства. Затова и първото обвинение е било за извеждането на сина без разрешението на майката”, предполагат наши магистрати.

От друга страна, ако Жоашен бъде екстрадиран само по първото обвинение, той по закон нямало право да бъде разследван по второто по-тежко. Това налага двете дела да вървят паралелно.

Несъответствия между нашето и френското семейно законодателство също биха направили възможно бламиране на екстрадицията, изтъкнаха още юристи. Времето пък било просрочено с два дни, за да могат двете заповеди да бъдат обединени в един процес.

Втората заповед за арест пристигна в Хасково в понеделник следобед. На държавните обвинители обаче бе указано от Върховната касационна прокуратура да не огласяват съдържанието й. Това бе сторено на централно ниво много по-късно след редакционното приключване на всички печатни издания.

По сигурни данни на наши източници по време на престоя си в ареста беглецът бил доста нервен. На няколко пъти той попитал: “Наистина ли съм издирван за отвличането на сина си?” С явния, но неизречен подтекст: “А не за нещо друго?”.

По време на заседанието на съда стана ясно, че преди брака си с етническата тунизийка Жоашен бил на поклонение в Мека.

“Не съм радикален ислямист. С приятелката ми планирахме 10-дневна екскурзия до Турция, докато съпругата ми бе с по-малкото ни дете в родината си. Смятате ли че така, както съм облечен, отивам да се бия в Сирия? Желая да бъда екстрадиран”, каза в понеделник Фриц-Жоли Жоашен.

“От няколкото контакта с него добих впечатление, че е добър съпруг и баща”, уточни адвокатът му Ради Радев.

От втората парижка европейска заповед не става ясно какво точно приписват на хаитянина освен общото “участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове”.

Не се сочи нито неговата функция, нито мястото му в йерархията или пък възложените му задачи в терористичната структура, освен контактите му преди отпътуването на Изток.

На теория той би могъл да има среща в Истанбул и с Хаят Бумедиен, която живеела с убиеца на четиримата в еврейския магазин Амеди Кулибали. Както е известно, 26-годишната жена, сочена за съучастница на Кулибали, кацнала в най-големия турски град на 2 януари и на 8-и отпътувала за Сирия.

Освен за похищение на детето им съпругата на Жоашен го топи още, че след ескалацията на напрежението в Арабския свят той започнал да изповядва твърда линия на исляма.

В петък трябва да се гледат двете с дела за екстрадицията по същество. По едното обвинение то е от 11,30 ч, по другото - от 13,30 ч.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.