iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Арестуваха българи за контрабанда на цигари в Испания

Арестуваха българи за контрабанда на цигари в Испания 07_1468042429

22-ма души, сред които 20 българи, са арестувани в Испания заради огромна контрабанда на цигари, както и за масово нелегално производство на тютюневи изделия в 3 нелегални фабрики, собственост на българска престъпна организация.

Операцията е довела до безпрецедентно съобщение на правителствата на България и Испания. От него се разбра, че "контрабандата действа в Испания и е ръководена от български граждани". Срещу българите е предявено обвинение за престъпления срещу индустриалната собственост и данъчни нарушения, както и за пране на пари и принадлежност към престъпна организация.

"Съдейки по обема на конфискувания материал и оборудване в разкритите фабрики, тази операция може да се счита за една от най-значимите в областта на борбата с организираната престъпност", твърдят българското и испанското правителство. Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е обсъдил хода на провеждащата се съвместна полицейска операция и в телефонен разговор с испанския си колега Мариано Рахой.

Заради същия случай Борисов провел телефонен разговор и с директора на Европол Роб Уейнрайт за последните операции за противодействие на контрабандата, организирани от и с участието на българските служби.

"Операцията е показателна за успехите на българските правоохранителни органи в борбата с контрабандата на европейско ниво", подчертал директорът на Европол по повод на предприетите от България мерки, които принуждавали организираните престъпни групи да изнасят производството си от нашата страна в други европейски държави, както и на успешните съвместни реализации в Полша и Испания. Борисов го информирал за задържаните наскоро на ГКПП Лесово 200 кг хероин с висока концентрация на активното вещество, което е най-голямата такава пратка за последните пет години. Той похвалил отличната комуникация между прокуратурата, агенция "Митници" и МВР.

ХРОНИКА

Сегашният случай в Испания е най-масовото арестуване на българи след 2012 г. Тогава бяха задържани 21 български моряци от кораба "Св. Николай", след като на морския съд бяха открити близо 3 т кокаин. Постепенно от ареста бяха освободени почти всички моряци, като накрая останаха само ръководството и един от екипажа. Съдебната процедура тръгна през зимата на тази година, но не е приключила. В същото време се появиха съобщения, че от склада, в който се съхранявало хванатото количество кокаин, са били откраднати 300 кг.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Декември-2016

23-Декември-2015

23-Декември-2014

23-Декември-2013

22-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com