iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


5-има надзиратели на полиграф заради бягството на Николай Николов и Хосе Мартинес

5-има надзиратели на полиграф заради бягството на Николай Николов и Хосе Мартинес 05_1399453023

На детектор на лъжата ще бъдат подложени петима надзиратели от Централния софийски затвор. Така ще се провери дали са помагали при бягството на двамата затворници.

Това научи „Монитор” от източници, разследващи изчезването на осъдения за убийство Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинес.

Данните от проверката засега са показали, че двамата не са копали тунели, нито са използвали подземията, за да се измъкнат от пандиза, каквато информация се появи първоначално. Основната версия е, че затворниците са духнали през двора на ареста. Едното предположение е, че те са се измъкнали по време на обхода, който им се полага.

„Не става дума за корупция, а по-скоро за престъпно безхаберие и предоверяване от страна на надзирателите”, коментира пред „Монитор” участник в разследването. Вече са гледани записите от камерите в затвора. Те обаче са стари, с много ниска разделителна способност и може да се видят обектите в едър план, но не и в детайли. Затова например ще е трудно да бъде разчетен номерът на автомобила, с който двамата са избягали, след като са стигнали до двора на ареста. Там ги чакал „Опел Астра” със син буркан, който приличал на полицейски.

Такъв автомобил може да влезе след като шофьорът махне на пазача”, обясниха запознати.

Затворници твърдят, че Шатката е станал парнаджия в пандиза като награда, че е свидетел по делото „Килърите 3”. Гватемалецът Хосе бил негов помощник. Затова и първоначално се смяташе, че са ползвани сервизните помещения и тунелите за парното. Разследващи обаче съобщиха, че Шатката и Хосе са духнали през ареста, където в миналото Николов е работел. Още тогава вероятно е проучил начините за измъкване, смятат ангажираните със случая служители. Според затворниците Николай е имал телефон в килията, по който е организирал изчезването си. Негови съкилийници го описват като нагъл. Засега данните на проверката показват, че за бягството на Хосе и Шатката МВР е било уведомено около два часа след като служителите на затвора разбрали, че те са изчезнали. През това време се надявали да ги открият сами на територията на пандиза. Тези два часа обаче са били предостатъчни на бегълците да стигнат например до Калотина и да минат границата.

Дори да има опашка на някой от граничните пунктове, когато служителите там видят кола със син буркан, без значение на коя държавна институция е, я пускат безпроблемно, без да чака, обясниха още запознати.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.