iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Федята дърпал конците на протестите срещу Янакиева

Федята дърпал конците на протестите срещу Янакиева 04_1396457027

Фeодор Фeодоров-Федята, ортак на Братя Галеви, които загробиха Дупница с 20 млн. неразплатени сметки, е организатор на бунта срещу кмета на Перник Росица Янакиева, коментираха хора от чистотата в града. Как е възможно Фeодор Фeодоров да чисти община Перник срещу 3,5 млн. лв. на година, а чистотата да е под всякаква критика? Според местните хора Фьодоров чисти като Кума Лиса с опашката – завърти се, замете и боклукът остава.

„Този човек няма чувство за мярка. Не стига, че е получавал в продължение на 4 години по 3,5 млн., но има претенции за още 2,5 млн. Той е внесъл искане за анекс към договора с общината. Този човек с какви очи може да гледа нас, съгражданите си?”, питат перничани на редакционните телефони.

Фeодор Фeодоров не е организатор, а насъсква хората от неговата фирма да искат пари от кметицата Янакиева, при положение че с парите, които е получавал от общината, е могъл да дава на всеки от работниците си по 700 лв. заплата, коментираха перничани.

„Вчера в 17 часа събрах Кризисния щаб и изготвихме план за мобилизация на наличната на територията на общината техника, която може да бъде използвана при екстремна ситуация“, каза кметът Росица Янакиева. До кризисното извозване може да се стигне заради спрените преводи от общината към сметопочистващата фирма за последните три седмици.

Янакиева обясни, че причината за това е чисто юридическа. По договор общината дължи общо 1,9 млн. лв. на фирмата за сметопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване, за зимна поддръжка и по договора за поддръжка на зелените площи в квартал „Изток“. Всяка седмица превеждахме по най-малко 50 000 лева. „Имаме готовност да им преведем парите и сега, но част от задълженията – 998 000 лева, са прехвърлени чрез цесия на частното лице Лидия Давидкова. По закон и по договор ние нямаме право да превеждаме суми на трети лица, но управителят на фирма „Стройинженеринг” е сключил договор с Давидкова. На практика това е нарушение на Закона за обществените поръчки и на член по договора за сметосъбиране и сметоизвозване. Миналия петък говорих с Фeодор Фeодоров с молба Давидкова да вдигне запора за няколко часа, за да може общината да преведе 300 000 на фирмата и така да може да плати на служителите си. Фeодор Фeодоров отказа. Договорът със „Стойинженеринг” е подписан 2005 г., но 3,5 млн. лв. са изключително висока цена. Проблемът се състои в това, че сега предстои нов договор и процедурата я насрочих за месец декември. Фeодор Фeодоров смята, че той е единственият, който трябва да чисти Перник, и използва пролуки в закона, за да упражнява натиск. В България е лесно да се обърнеш към съдия-изпълнител и веднага да ти запорират сметките. Лошото е, че докато тече съдебно разследване, хора като мен стоят с вързани ръце с месеци наред, докато се вдигне запорът. 100% е ясно, че ще спечеля съдебната битка, но лошото е, че тя отнема време“, каза Янакиева цитирана от Вяра нюз.

Източник: viaranews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.