iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Активни за Перник се пребориха за прозрачност на медийните договори

Активни за Перник се пребориха за прозрачност на медийните договори

Сдружението ни продължава да търси отговори на наболели въпроси за община Перник. Едни от тях, безспорно, са свързани с причините за пълното отсъствие на свободното слово в публичното пространство на града ни от годините на започване на прехода та чак до наши дни. Именно с тази цел поискахме от общината да ни предостави всички договори, сключвани с местни, регионални и национални медии за последните 8 години. След като не го получихме - бяхме принудени да заведем дело срещу кмета на общината, сподели Вихрен Матев.

Днес с гордост можем да отбележим, че спечелихме поредното дело срещу отказът на общината да ни предостави тези договори. Съдът отмени изцяло мълчаливият отказ и върна преписката на кмета на общината за произнасяне по същество.
В решението на съда между другото се казва: "кметът на Община Перник е бил длъжен изрично да се произнесе в законноустановения срок по така подаденото от жалбоnодателя заявление за достъп до обществена информация . Като не се е произнесъл в законоустановения срок по подаденото до него заявление,кметът на Общината е допуснал съществено нарушение на административнопроизводствените правила, установени със закона".
По-нататък съда коментира отказът на кмета да предостави договорите на КТ "Кракра" и вестник "Съперник" въз основа на техния отказ тази информация да стане достояние на обществото, като нарича това действие "правно нищо". В следствие на тези мотиви, съдът постановява отмяна на мълчаливият отказ за предоставяне на исканата информация и връща преписката на общинската администрация за отговор по същество.
Така сдружението ни проби още една преграда пред правото на всеки гражданин да узнае кой, кога и за какво харчи неговите пари. Право, което вярваме, че стои в основата на всяко нормално действащо и демократично общество. Право, без реализирането на което би се поощрило чувството на недосегаемост и безотговорност у хората, които ни управляват.
Чакаме с нетърпение да получим исканите документи и ще ви държим в течение за нещата, написани в тях.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.