iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Продадоха военното летище в Кондофрей

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Военното летище до радомирското село Кондофрей е продадено на търг с тайно наддаване за 1 250 005 лв. на фирма "Селим-КО" ООД, съобщиха от МО. Фирмата е собственост на Владимир Ненчев, чието име се свързва с компанията "Патромакс".

Търгът беше на 26 юни 2011г. с начална тръжна цена 608 769 лв.

Досега на два пъти бяха  правени опити военната база да бъде продадена, включително и на парчета, но реални купувачи не се явиха.

През 2007 г. гръцки инвеститори оглеждаха военния обект с идеята да го правят летище за малки граждански самолети, говореше се и за учредяване на концесия, но до сделка не се стигна.

Строителството на летището е започнало през 1962 г. и е завършено през 1966 г., когато на него е проведено учението на Варшавския договор "Родопи".  На 3,5-километровата му писта са кацали изтребители МиГ-23 и МиГ-29, както и транспортните Ан-24. През 2001 г. то беше оглеждано и заснето от американски експерти на НАТО.

Освен военно поделение тук е имало и парашутен клуб с модерна столова, хотел, както и складове за боеприпаси и гаражи. Провеждани са и състезания по парашутизъм. Летището има и собствен водоизточник.

В момента базата е напълно занемарена. Пистата е обрасла с трева и дървета. Миналата година мотористи и парашутисти го ползваха за тренировки и предлагаха да го получат от държавата срещу поддържане.

Това е първото летище, което армията продава. То е с площ 378 851 кв.м и има трикилометрова писта.

Според неофициална информация, купувачът имал намерение да запази предназначението му, но очевидно - не и военният му характер.

В момента България има около 200 площадки, на някои от които могат да кацат граждански и товарни самолети. Около 20 от тях са се ползвали от армията, сочат данните на Министерството на отбраната. Само пет досега са прехвърлени на Министерството на транспорта. Това са летищата в Щръклево и в Горна Оряховица, както и отделни терени на армията на летищата "Крумово", "Варна" и "Бургас". Военното ведомство продължава да стопанисва още 12 военновъздушни бази. За някои от тях местната власт и бизнесът имат готови бизнес планове, а други престои да се продадат.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.