iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Багатур" открива ІV- тата археалогическа експедиция Кракра

Перник снимка: за хората и събитията - експедиция "Кракра"

 ІV- тата археалогическа експедиция „Кракра” ще бъде официално открита на  9 август 2011 г. на крепостния хълм над Перник от 19 часа със специалното участие на формация „Багатур”. Това съобщиха от общинската администрация в Перник.

За четвърти път ученици от Перник ще участват в лятната археологическа експедиция „Кракра“ и ще помагат на археолозите от Регионалния музей при разкопките в местностите Зарина нива, свети Спас и на хълма Кракра. Проявата се провежда под патронажа на Кмета на община Перник – Росица Янакиева в рамките на националната инициатива на българския Президент – “Съхрани българското”.

Първата смяна e от 7 август – 20 август 2011 г.

Втората смяна е от 21 август – 3 септември 2011 г.

 За участие в двете смени са одобрени 64 момчета и момичета от Перник на възраст от 16 до 19 години.  Те ще нощуват в общинската база в село Рударци.  

Младите археолози ще проучват обекта „Зарина нива“ под ръководството на археолога от пернишкия музей Василка Паунова.

За първи път в рамките на експедиция „Кракра“, на крепостния хълм ще бъде монтирано грънчарско колело. От глина младежите ще изработват съдове, характерни за бита на местното население от Средновековието, което ще бъде включено и в атракционите за туристите, посетили крепостния хълм.

Подобно на предешни издания на експедицията, младите хора ще конструират макети на исторически забележителности, ще бъдат екскурзоводи и ще се включат в акциите по почистването на подходите към крепостта.

И в двете смени, участниците ще могат да посетят националните исторически и археологически музеи в София, ще се разходят до Земенския манастир. Предвидено е и посещение в Родопите на Момчиловата крепост и Смолян, където са възстановени археологическите разкопки.

И тази година проявата се финансира от Община Перник и спомоществователи. За жалост форматът така и не беше разчупен, за да се превърне в наистина доброволческо начинание с по-голям собствен принос на участниците. Отново се залага на форми, които не носят пряка полза, а са повече развлечение за избраните.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.