iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Йордан Самоковлийски се бори за доброто представяне на Миньор - Перник

Йордан Самоковлийски се бори за доброто представяне на Миньор - Перник 03_1457686453

На 15 януари Йордан Самоковлийски бе назначен за старши треньор на Миньор Перник, като на всички обаче беше ясно, че бившият наставник на Пирин Бл трудно ще успее да направи нещо по-сериозно през пролетта с оглед изоставането от първите три тима – ЦСКА, Витоша Бистрица и Сливнишки герой. Но той не губи надежда за достойно представяне и полагане на стабилни основи за атака на „Б“ група догодина. Ето какво каза Самоковлийски пред „Тема Спорт“.

Г-н Самоковлийски, кое ви накара да поемете Миньор Перник?

– Всеки знае какво име е Миньор Перник в българския футбол. Отбор с история, традиции и авторитет. Бързо се съгласих с предложението на ръководството на клуба. Визията им да атакуваме професионалния футбол съвпада с моето виждане за Миньор. Не казваме, че ще стане сега, веднага, защото сме реалисти и осъзнаваме, че изоставаме сериозно от челните тимове. Правим отбор, който да е боеспособен за професионалния футбол. Целта е сега да градим перспективен състава, с който през следващия сезон да атакуваме първото място.

Поехте Миньор в средата на януари. Как ви се вижда нивото на футбола в Югозападната „В“ група?

– Нивото в третия ешелон не е никак лошо. Вече гледах няколко отбора, които спокойно може да играят и в „Б“ група. Тимовете разполагат с млади и опитни играчи…

Все пак в тази група е и ЦСКА…

– Не искам да визирам ЦСКА, защото е обидно да е във „В“ група. Там само си губи времето. Мястото на ЦСКА е в елита и затова няма смисъл да наблягаме толкова на тяхното представяне. Ясно е, че са с класи над останалите и че иде спечелят убедително първото място. Искам да говорим за отбори като Велбъжд Кюстендил, Беласица Петрич, Струмска слава Радомир, Пирин Гоце Делчев, Чепинец Велинград… Витоша Бистрица и Сливнишки герой съшо са много добри отбори. Ако изключим ЦСКА, групата ще е много, много интересна и равностойна. Нашата основна задача е следващата година да сме сред водещите тимове.

Как ви се вижда ситуацията в Миньор Перник по отношение на финансите и организацията, защото това бяха най-големите проблеми пред клуба в последните години?

– Безспорно е, че това бе препъникамъкът пред Миньор, но сега нещата са съвсем различни. Има ново ръководство. Всичко е планувано и точно, финансово нещата са в ред. Нямаме проблем. Имам уверението на ръководството, че затрудненията от предишните сезони вече ги няма и няма да се повторят. Все пак и на Миньор мястото не е във В група. Както казват хората, там, където е текло, пак ще тече. Може би сега е дошъл моментът да се организираме и да атакуваме професионалния футбол.

Кои играчи на Миньор заслужават вниманието на феновете?

– Разполагаме с няколко опитни играчи, като повечето са млади. За мен колективът е над всичко. Но няма как да не отлича капитана Томислав Павлов, Митревски, Софрониев, Габаров, Киров, Брестовички… доказани играчи. Покрай тях искаме да изградим по-млад колектив, който да придобие опит.

Следите ли какво се случва с любимия ви Пирин Благоевград, който вие реално вкарахте в „А“ група?

– Няколко кръга преди края на сезона 6 „Б“ група тогава бях начело на Пирин. Но това, което се случи, не ми е за първи път. Имам три-четири случая, в които съм водил отбора и после са ме елиминирали. Но за мен Пирин е всичко. Заради него като футболист съм пропуснал софийските отбори. Пирин остава завинаги в сърцето ми. Когато и да ми се обадят, няма какво да се замислям, напускам други отбори и отивам в Пирин. Но сега съм начело на Миньор и мисля само за това как по най-бързия начин да се върнем там, където,ни е мястото.

Ще успее ли Пирин да се пребори с Монтана в битката за спасение?

– Вярвам, че момчетата ще се преборят да останат в „А“ група. Имаме добри футболисти, като само малко повече спокойствие е нужно и задачата ще бъде изпълнена. Вярвам в тях.

Как гледате на всичко това, което се случи в българския футбол в последно време – ЦСКА е във „В“ група, Локо София в четвърта дивизия,Литекс – в „Б“…?

– Обидно е. При толкова много чужденци е малко Б група да е от 16 отбора, а „А“ само от 9. Ами нашите млади момчета къде ще играят, по селата ли… Защото именно заради липсата на реализация много футболисти спират на 19-20 години. Няма къде да се пласират и доказват талантите ни. Нужни са ни повече отбори. На всеки е ясно, че ЦСКА, Локо София и Литекс трябва да са в „А“ група, футболът ни се нуждае от спешен рестарт – било то чрез Висша лига или по друг начин. Трябва да се направи всичко възможно тези отбори да се върнат там, където им е мястото, но в същото време да си имат обеца на ухото, че правилата са за всички и трябва да се спазват. Да, има много неща, които трябва да се изчистят, но това е пътят.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.