iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник тази година 807 първолаци ще прекрачат прага на училище

В Перник тази година 807 първолаци ще прекрачат прага на училище 09_1442299700

Интервю с Румяна Гьорева – зам.-кмет по образование и култура в община Перник.

Г-жо Гьорева, в каква готовност са училищата да посрещнат своите ученици?

- Училищата и детските градини са в пълна готовност да посрещнат децата и учениците, както и учителите. Всички се готвят за тържественото откриване на учебната година, учебните бази също са готови.

Какви ремонти бяха направени през лятната ваканция?

- Община Перник извърши текущи ремонти там, където бяха заявени и имаше неотложна необходимост от тях . Такива ремонти се извършваха и по време на цялата учебна година. Всяка една докладна, която е постъпила в общинска администрация, е обработена и своевременно сме съдействали за решаване на проблема. През лятото бяха подменени подови настилки, ремонтираха се класни стаи и кабинети. Беше извършен ремонт и на санитарни възли, освен това се изградиха и нови такива в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Дивотино. В СОУ „Д-р Петър Берон” беше направен ремонт на покрива, а част от дограмата на ГПЧЕ „Симеон Радев” беше сменена. Ремонтните дейности се осъществиха в рамките на средствата от държавно делегирани дейности в училищата, както и със средства на общината, тоест от местни дейности.

Новата учебна година ще започне без довършителни ремонтни дейности?

- За момента не се очакват такива, но ако има нещо текущо ние сме готови да откликнем – където е необходимо. Може би трябва да споделя само, че има проблеми с покрива на 12-то ОУ „Васил Левски”, които ще бъдат отстранени след началото на новата учебна година, но това няма да попречи на образователния процес.

Община Перник отдели и специално внимание на безопасността около училищата и детските градини. Освежени са всички пешеходни пътеки около учебните заведения, поставени са преградни платна на входовете и са повдигнати пешеходни пътеки на места, където е заявена необходимост, съобразени с критериите и изискванията на КАТ и Пътна полиция.

Г-жо Гьорева, в повечето големи градове имаше проблеми с първокласниците в нашата община как стоят нещата и колко са малчуганите, които за първи път ще прекрачат прага на училище?

- За разлика от другите градове при нас първокласниците са повече, отколкото миналата година. Тази година те са общо 807, което е с 21 повече в сравнение с учебната 2014-2015 година. По последни данни 6933 е общият брой на всички ученици в цялата община. В сравнение с предходната година те са със 162-ма повече.

Ясно ли е вече дали ще има маломерни паралелки?

- Към момента нямаме информация за маломерни и слети паралелки. Все още не са постъпили докладните от училищата. По предварителната информация, която я имаме само в основното училище в село Рударци има паралелка, която е с под 10 ученици.

В края на нашия разговор какво ще пожелаете на учениците, учители и родителите?

- Преди всичко на учениците, учителите, директорите и родителите искам да пожелая да бъдат здрави. Да имат една много успешна, спокойна и ползотворна година. Учителите да са все така търпеливи и да работят с все такъв висок професионализъм. Да продължат да обучават нашите деца, които са бъдещето на нацията, ние много разчитаме на тях. Ние като общинска администрация също ще направим всичко възможно да получат едно качествено образование.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.