iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва да има бонус за задължителното гласуване

Трябва да има бонус за задължителното гласуване 03_1458549885

Задължителното гласуване трябва да се обвързва с бонус или стимул, каза народният представител Лъчезар Никифоров от АБВ в предаването „Нещата от живота” по телевизия „Кракра”. Там той коментира приетите на първо четене промени в Изборния кодекс.

„Аз имах предложение изборния ден да бъде в петък и всеки, който гласува да получи като бонус платен отпуск. Може да се намалят още данъците или цената на винетките. Има и други механизми, с които да се стимулира активния гласоподавател”, сподели Никифоров.

ПП АБВ е против глоба до 50 лв. или лишаване от социални помощи до 3 месеца,което грози всеки, който не упражни правото си на глас на изборите. Във връзка с приети на първо четене промени в Изборния кодекс стана ясно, че няма да има наказания за хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 г., които не са гласували.

„Наблюдавам, че младото поколение проявява интерес с това какво се случва в политиката, дали нещата се правят искрено или прикрито с користна цел”, посочи Никифоров.

АБВ са привърженици за дистанционното и електронното гласуване и в обозримо бъдеще смятат, че това може да се случи.

От партията на Георги Първанов смятат, че не трябва да се намалява предизборната кампания от 30 на 21 дни. „ Кандидат президентската двойка е една, а областите са 28, времето няма да стигне, освен това трябва да има откриване и закриване на кампанията”, посочи Никифоров.

По думите на Лъчезар Никифоров активната регистрация – два месеца преди изборите, ще допринесе за изчистване на избирателните списъци от мъртви души. Той смята, че трябва да бъде опростен механизма, но същевременно и гарантиран да няма злоупотреби.

ПП АБВ е направила предложение още на президентските избори в определени секции да има машинно гласуване , а от 2018 в цялата страна, което ще улесни отчитането на резултатите.
„Машинното гласуване е първа стъпка преди електронното гласуване. Всичко обаче е въпрос на пари, защото изборите са скъпо удоволствие, но пък демокрация без избори не може да се прави”, категоричен е Никифоров.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.