iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките парапланеристи пак са в елита на Европа

Пернишките парапланеристи пак са в елита на Европа 09_1410784382

Националният отбор на България спечели третото място в отборното класиране по делта и парапланеризъм във Вършац(Сърбия). Представители на отбора са пернишкият парапланерист Димитър Ралев заедно с още двама представители на клуба „Перник”. Димитър Ралев даде интервю:

- Честито, пореден медал от голямо първенство, въпреки отстъплението в индивидуалното класиране!

- Наистина е отстъпление, защото на предишното първенство аз станах европейски шампион. Отборно обаче се върнахме сред медалистите, защото на предишното първенство не взехме медали. Силният отбор на Чехия, въпреки че беше в пълен състав, за разлика от нас, не стигна до медалите, успяхме да му попречим.

- Как е отборното класиране?

- Първи са словенците, които са просто много добри, втори са сърбите, които са домакини и също бях с пълен отбор от 2 жени и пет мъже. Ние, само с пет мъже, успяхме да преборим чехите и да вземем третото място. След нас са 13-те отбора, но има и много силни сред тях, Англия ,германците вече участват в отборното, румънците, които бяха шест състезатели.

- Добре де, тук, като летите край Расник, има летящи парапланеристки, има даже и една литовка, женена за български парапланерист, мисля, че беше Цветан Цолов, защо сега не успяхте да изпратите две на първенството?

- Литовката си се състезава за Литва, тя стана втора индивидуално, но не е сменила гражданството си. Три сантиметра я отделиха от титлата.

- Как се казваше тя?

- Риманте Вербилайте. Жена е на Цветан Цолов, но си е представител на Литва.

- Мен ме радва това, че има приемственост. Години наред обучаваме Веселин Георгиев, който стана четвърти. Три сантиметра пък го отделиха от медалите. Ако имаше още един полет и най-слабите опити отпадаха по различен начин, той най-вероятно щеше да е медалист, но това е състезанието.

- Кой стана европейски шампион индивидуално?

- Диян Валяк от Сърбия, втори е Матиаш Слуга, трети е Антон Сволшак и двамата са словенци.

- Времето не даде възможност да направим максимален брой рундове, но все пак успяхме пет серии, което е повече от две или три.

- Фактът, че не сте имали жена, какво означава.

- Значи отборът е пет мъже и две жени. Точният запис е не повече от пет човека от един пол. Но на четири пилоти от седем влизат резултатите за отборното класиране.

- Значи останалите имат право на трима с грешки, които за отпаднат от даден кръг, а вие сте имали право само на един.

- Точно така!

- Нали знаеш, това е атмосфера, процесите се менят постоянно, когато малко сбъркаш, може да провалиш всичко. Важното е,че успяхме

- Кои перничани бяхте в националния отбор?

- Аз, Веселин Георгиев и Методи Методиев

- Младият татко Бисер Андонов?

- Той не стигна до националния отбор, въпреки че направи много добри резултати. Валери Цветанов имаше повече състезания и събра повече точки. Така освен тримата перничани в отбора влязоха Цветан Цолов и Валери Цветанов, двамата са софиянци, но Валери вече живее в Сопот. Николинка, която е традиционният член на националния отбор, е бременна и чакаме ново попълнение на парапланеристите.

- Дай боже! Сега предстои състезание край Расник…

- Да това е третият кръг от националната лига, вече за 11-ти път.

- Датите?

- 20-ти и 21-ви септември, изтеглихме го нарочно малко по-рано, дано да случим на хубаво време.

- Откъде чакате гости?

- Традиционно комшиите – македонци, сърби, румънци, които обещават всяка година да дойдат…

- И все не идват…

- Надяваме се тая година да дойдат. Дано се съберат по-добри пилоти, да се вдигне ранга на състезанието и от там да носи повече точки.

- С организацията как сте?

- Търсим пари, както обикновено, благодарен съм на общината,че ни съдейства всяка година, ние пък се отблагодаряваме с добро представяне. Истината е, че не е е имало година, в която общината да не ни подкрепи. Надявам се, че пък ние с успехите си, подобряваме нейния имидж.

- Радвам се, че е така. Предполагам,че и тази година перничанин ще спечели националната лига.

- Ами надяваме се, няма кой да ни бие. В Бургас Веселин Георгиев стана първи, на европейското се представи най-добре от българите, само в Шумен не стана първи, заради един лош втори полет в лошо време. Надявам се,че и тук ще се представи добре и да спечели лигата.

- Късмет на всички!

- Благодаря, и на вас!

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.