iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин на страниците на "Chicago Sun-Time"

Перничанин на страниците на "Chicago Sun-Time" 03_1426185575

През изминалата седмица, в едини от двата най-четени чикагски вестници “Chicago Sun-Time”, в раздел “Образование”, беше поместен материал за група студенти, в която участва българинът Емануел Миланов, с проект за изработването на велосипед без верига. Той е на 20-сет години и е роден в град Перник. В момента е студент трети курс в Илинийския институт по технология със специалност “Машинен инжинер”. Емануел идва в Америка преди дванайсет години заедно със своите родители – Емил и Диана Миланови.
- Здравей Емо, как се озова на страниците на "Чикго сън тайм"?
- Университета в който уча дава възможност за творческа дейност и когато се развие даден научен проект, това се отразява в чикагската преса. В случая става въпрос за велосипед, който се задвижва на базата на хидравлична система без никакви вериги.
- Разкажи ни нещо повече за този проект?
- Преди две години мои приятели работеха по-този проект. И покрай тях се заинтригувах и реших да се присъединя. Бях втори курс когато се включих в проекта "Parker Chainless Challendge". През първата година повече приемах знания, а с новата учебна година имам по активна роля в реализирането на идеята.
- Каква е твойта роля?
- Занимавах се по-обстойно с дизайна на хидравличния метод за придвижване.
- Колко време ти отне да измислиш този хидравличен способ?
- Проекта се реализира в екипна работа заедно с още четирма мой състуденти. Това не е нещо, на което да се набляга в лекциите и в продължение на три месеца след учебно време, ние направихме всички теоритични планове и в момента го изграждаме на практика.
- От къде имате части за направата на велосипеда?
- Много от хидравличните компоненти ни ги дарява спонсора, а всички останли неща ги правим в университетската работилница.
- Всеки ли може да се включи в този проект и получавате ли нещо за работата си?
- Да напълно безвъзмезно веки от нас петимата се е включил по собствено желание. Има възможност, ако отговориш на дадени критерии да получиш мотивиращи средства.
- В бъдеще може ли това колело да излезне като продут на пазара?
- Целта на проекта не е да направиш продукт за пазара, а да се види до къде студенти като нас могат да се справят с предизвикателството. Идеята не е практичност, а развитите на творческите способности в студентите. Всяка година се изработва нов дизайн с нова система.
- Какво буквално означава на български език "Parker Chainless Challendge"?
- Няма точен превод но горе-долу звучи така: "Безверижното предизвикателство на Паркър".
- А кой всъщност е Паркър?
- Компанията "Паркър" е една от най-развитите в САЩ. В нея работят повече от 57 000 души в 50-сет различни държави по света. Тя осигурява целия бюджет по процеса на изграждане на велосипеда.
- Какво следва от тук на там?
- Колелото още не е напълно готово, трябва да го довършим и тестваме. После през месец април заминаваме за Калифорния, където ще се съревновавме с останалите представители на различните университети. Цялото спонсориане на проекта "Паркър" и всички разноски до Калифорния като: самолетни билети, хотел и храна се покрива от компанията.
- Какво ти печелиш за себе си, с участието си в този проект?
- Най-вече практически опит, който ще ми помогне да бъда по конкурентно способен след като завърша в намирането на това, с което искам да се занимавам.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.