iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-после паметникът на Левски в Чикаго е факт

Най-после паметникът на Левски в Чикаго е факт 05_1432102013

Интервю с г-н Михаил Томов, основният дарител и организатор за изграждането на първия бюст-паметник на Васил Левски в Чикаго.
- Г-н Томов, защо се забави направата на паметника?
- Всички знаете, че климатичните условия през зимата бяха неподходящи за извършване на строително-монтажни работи. Ако бяхме започнали изграждане, това щеше да компрометира качеството. В същото време, на 22-ри март ми се наложи да се прибера спешно до България, поради здравословни проблеми на хора от моята фамилия.
- Колко време ви отне цялата организация по изграждането на бюст-паметника?
- Идеята ми дойде през месец ноември 2012 г., когато бях за първи път тук в Чикаго. По-късно в България направихме инициативен комитет, а след това и фондация "Ние българите по света" за направата на бюст-паметника. На 15-януари 2014 г. паметникът пристигна в Чикаго. От тогава до сега, поради бюрократични причини се забави изграждането му.
- Колко пъти ви се наложи да идвате в Чикаго по този повод?
- Четири пъти, средно по един месец. Като последния път дойдох на 27-ми април и слава Богу, че най-после паметникът на Васил Левски в Чикаго е факт. Смея да твърдя, че качеството на монумента и излъчването на бронзовия бюст на Апостола е най-доброто, което съм виждал. Това го потвърждават всички българи, които са го видяли.
- Къде отсядате, когато сте в Чикаго?
- Настанявам се в Евангелска Петдесятна Църква "Нов Живот" на адрес: 1480 Oakton St, Des Plaines, IL 60018
-Колко струва финансирането на идеята до сега?
- След официалното откриване на бюст-паметника, по примера на Левски, ще бъде публикуван бележникът ми със записките за разходите и даренията в следващия брой на вестника.
- Кога ще бъде официалното откриване?
- Каним всички наши сънародници на светлия български празник 24-ти май в 2:30 следобяд в църквата "Свети Иван Рилски", намираща се на адрес: 5944 W Cullom Ave, Chicago, IL, 60634. Използвам случая чрез вестник "България" да поздравя всички, които взеха активно участие в изграждането на паметника на непреходния български герой.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.