iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да се предпазим от ангина

Как да се предпазим от ангина 01_1453303118

Годината рядко отминава само с една ангина при някои от нас, като заболяването често се оказва постоянен проблем за семейства с хлапета, които посещават детска градина или училище. Как да се предпазим от ангина? Как да се преборим с нея, ако ни покоси и какво да предприемем, ако хронифицира? "Стандарт" попита д-р Асен Асенов, специалист по УНГ болести и началник на отделението по УНГ болести към МБАЛ-Пловдив.

- Д-р Асенов, коварно заболяване ли е ангината?

- Възпалението на сливиците (тонзилит) или ангина, както е по-известно това състояние, наистина е до голяма степен коварно заболяване. Има няколко фактора, които я правят такова. Често симптомите на една ангина биват пренебрегвани от пациента, особено когато се касае за възрастен, а не за дете и лекарска помощ се търси при настъпили вече усложнения. Друг "коварен" аспект на това заболяване е, че макар лечението му рядко да представлява проблем за специалиста по УНГ-болести, често повтарящите се ангини водят до изменения в структурата на сливиците и могат да превърнат острото заболяване в хронично. Също така с подобни симптоми на тези при възпалени сливици протичат доста други заболявания, затова диагнозата ангина е добре да се поставя от лекар.

- От какво обикновено се причинява?

- Причинител на ангините са вируси и бактерии, често пъти комбинация от двете. Трудно е да се определи във всеки един случай точният причинител, но това не е и наложително, тъй като не влияе на избора на лечение при неусложнена ангина. Счита се, че при някои хора честите ангини се дължат на особеност в имунитета. От ангина боледуват еднакво често и двата пола, засегнати са всички възрасти, но най-често страдат децата през пролетта и есента.

- Какви са симптомите й?

- Симптомите на една ангина са много и не винаги всички са налични при даден пациент. Най-често болните усещат болки в гърлото, в някои случаи до степен на затруднено преглъщане, имат повишена температура, лош дъх, понякога кашлица, гъгнив говор, отпадналост и общо неразположение. Гърлото е зачервено, езикът - обложен, по повърхността на сливиците може да се появи налеп, а понякога се уголемяват и лимфните възли на шията.

- Какви може да са усложненията от ангина при неправилна терапия?

- Преди да започнем да говорим за лечение на ангината, трябва да кажем, че прилагането на медикаменти под формата на самолечение е неправилно, почти без изключение. Нелекувана или лошо лекувана ангина може да доведе до редица усложнения, някои от които са доста тежки. Вследствие на възпалението на сливиците може да се проявят реакции от страна на други органи - обриви по кожата, проблеми със ставите или бъбреците. Нелекувана инфекцията може да напусне пределите на сливиците и да обхване съседни области в глава и шия, което да има тежки последици. При възрастните сравнително често усложнение на нелекувана ангина е да се оформи кухина с гной в тъканите около сливицата - т.нар. перитонзиларен абсцес, който налага хирургично лечение в УНГ отделение и отваряне на кухината.

- Какво включва адекватното лечение при ангина?

- По преценка на лекуващия лекар - общопрактикуващ или най-добре специалист по УНГ болести, лечението при ангина може да включва различни по вид медикаменти. Най-често това са лекарства за понижаване на температурата и успокояване на болката в гърлото и антибиотици. Важно е на болния да се осигури покой и повишен прием на течности и витамини и да се избягват дразнители като сух въздух и цигарен дим. Приемането на топли напитки може да успокои болното гърло, но те в никакъв случай не бива да са много горещи.

- Означава ли ангината непременно антибиотично лечение?

- Не задължително. Антибиотиците са лекарства, които са насочени изключително срещу бактериите, причиняващи инфекции като ангината. Както казах по-рано, причинител на една ангина може и да не е бактерия, а вирус. Затова и прилагането на антибиотици в много случаи може да бъде ключово за излекуването на пациента, но винаги трябва да става по преценка на лекар, а не по самоинициатива.

- Какво можем да предприемем профилактично?

- За да избегнем заболяване от ангина, е необходимо да избягваме контакт с хора, болни от респираторни инфекции, и да спазваме добра обща хигиена. Приемът на витамини и имуностимулиращи препарати в рисковите месеци от годината може също да бъде от полза.

- Какво да предприемем, ако ангината се хронифицира?

- Когато ангината хронифицира, измененията в структурата на сливиците са необратими, а това се отразява негативно на цялостното здраве на човека. Симптомите са подобни на тези при остра ангина, но не толкова тежко изразени, за това пък са налице непрекъснато. В такива случаи правилното поведение е да се премахнат сливиците, за да се предотвратят усложнения.

- Какво да правим, ако детето ни боледува от aнгина няколко пъти през годината? Трябва ли да се премахнат сливиците му?

- Съществуват определени индикации за това кога е уместно да се премахнат сливиците на един пациент. Една от тези индикации е често повтарящи се ангини - над 5 пъти в рамките на една календарна година. Така че, ако едно дете боледува често от възпаление на сливиците, е уместно да се помисли за премахване на сливиците му, за да не се нарушава нормалният му растеж и развитие.

Източник: 7standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.