iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Христина Христова: Парите за майчинство трябва да са в отделен фонд

Христина Христова: Парите за майчинство трябва да са в отделен фонд 03_1459403153

Вицепремиерът Ивайло Калфин лансира идеята държавата да осигури безплатни ясли и детски градини за всички деца в страната. Това е една от мерките за стимулиране на раждаемостта и подкрепа на семействата.

Реализирането на тази стъпка обаче изисква време и не малко средства, а е необходима спешна намеса срещу демографския срив, коментира Христина Христова, директор на Института за семейна политика и бивш социален министър.

- Госпожо Христова, какви спешни мерки предлага Институтът за семейна политика за подкрепа на семействата?
- Наскоро парламентът отхвърли за пореден път предложение за увеличение на обезщетението за гледане на малко дете през втората година. Смятам, че въпросът за доброто обезщетение за майките в едно общество, което е в демографски срив, има широка подкрепа. Прекалено много се откъсна размерът на това обезщетение от минималната заплата в страната - 340 лв. срещу 420 лв. Разликата стана 80 лв. и това не е нормално, защото това обезщетение замества доходите от труд - жената не ходи на работа, гледа си детето. На тези средства не трябва да се гледа като на социална помощ. Това са осигурителни права, за които жените и мъжете са правили осигурителни вноски - по 3.5% от доходите си всеки месец. Около 40 години всеки от нас внася тези пари, а ползва права само веднъж или два пъти в трудовия си живот, защото повечето семейства у нас са с едно или две деца. Освен това разходите за увеличението на това обезщетение до 420 лв. за около 40 000 майки ще са близо 19 млн. лв. годишно. При последните съобщения за добра събираемост на приходите в бюджета това в никакъв случай не са големи разходи и увеличението може да влезе в сила още от средата на тази година.
- Един от мотивите да не се вдига обезщетението през втората година от гледането на детето е майката да бъде мотивирана да се върне по-бързо на работа, за да не губи професионална квалификация...
- Този дебат за продължителността на отпуска по майчинство може да продължи, но ние нямаме необходимите обществени услуги за малките деца, навършили една година, за да може майката да се върне спокойна на работното си място. Жената не е задължително да остане да гледа детето си през втората година на майчинството, това зависи от нейната кариера. Има майки, които се връщат на работа дори преди детето им да навърши 1 година. Но други, по различни причини, искат да отглеждат децата си, особено ако не могат да се доберат до ясли или детски градини или гледачка. Не са основателни и аргументите, че няма пари в осигурителните фондове за по-големи обезщетения за майките, защото били на дефицит. В момента осигуровките за майчинство влизат в един общ фонд заедно с тези за общо заболяване. Трябва незабавно да се реформира фонд "Общо заболяване и майчинство", като тези два риска се отделят в самостоятелни фондове. Сега този фонд се източва само за болнични. Например през м.г. 380 млн. лв. са отишли за изплащане на болнични, а 152 млн. лв. за майчинство. Според нас вноската за майчинство трябва да влиза в отделен фонд и той да развива активна политика за насърчаване на раждаемостта и подкрепа на семействата. Така както работи програмата на НОИ за профилактика, рехабилитация и отдих.
- Какви активни политики може да изпълнява този нов фонд "Майчинство"?
- Например за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, за изследвания за стерилитета на мъжете и жените, за здравна просвета, за семейно планиране. За профилактика срещу раждания на деца с увреждания.
- Какви други предложения имате за подкрепа на семействата?
- Най-после да се въведе истинско семейно подоходно облагане. Сега има само зачатък на такова облагане, което спестява около 20 лв. годишно на семейство с едно дете. Това е 1.60 лв. на месец - толкова несъществено, че много семейства изобщо нямат намерение да попълват необходимите декларации.

Затова предлагаме за първо дете облагаемата основа да се намалява с 10%, за второ - с 20%, и с по 5% за всяко следващо дете. Така при 10 000 лв. доход за едно дете ще се спести 100 лв. от данъка.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.