iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И СДС захапа кмета на Перник за дълговете на общината

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Общинската организация на СДС в Перник днес излезе с официална Декларация по повод изявлението на кмета на общината Росица Янакиева, за това, че през 2007г. тя е наследила 11.3 млн лв.  задължения на Общината.

От местното ръководство на синята партия припомнят нейният отговор на питане на общинския съветник Симеон Желев от 2008г. Тогава на заседание на Общинския съвет, в началото на ноември 2008г. Янакиева даде подробен отчет за изразходването на 12 млн лв, дошли като първи транш от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по извънсъдебно споразумение за щетите от минните табани.

Сините припомнят, че предишният кмет, излъчен от СДС Антоанета Георгиева също е заварила дългове от 11 млн. лв, наследени от предните два мандата на кмета от БСП Андрей Андреев.

 

Декларация във връзка с изявленията на г-жа Росица Янакиева за предходното управление на СДС

Ние, политическите представители на Съюза на демократичните сили в гр. Перник, заявяваме своята позиция относно твърденията на кмета на община Перник – г-жа Росица Янакиева, че община Перник има бюджетен дефицит от 12 милиона лева, който се дължи на наследени задължения от края на 2007 г.

В изявленията си пред пресата тя твърди:

„Общината съм я поела през 2007 година с 11,3 милиона лева дефицит. Към момента дефицитът е между 11 и 12 млн. лв. Ние сме се ограничили и не поемаме никакви задължения“.

По този начин в публичното пространство остава впечатлението, че управлението в предходния мандат е довело до тези финансови резултати за община Перник.

Напомняме накратко следните факти:

-         през предходния мандат 2004-2007 г. кметът на Общината г-жа Антоанета Георгиева пое поста с дефицит от 11 милиона лева.

-         през настоящия мандат на г-жа Янакиева – през 2008 г., община Перник получи близо 19 милиона лева по споразумение с Държавата по делото за нанесени щети и пропуснати ползи заради ползването на общински терени като табани на въгледобивната промишленост. Освен тези пари, г-жа Янакиева в своя мандат нееднократно е взимала кредити от банкови институции за покриване на задължения.

-         на заседание на общински съвет, проведено през 2009 г., в отговор на питане на общински съветници от СДС, г-жа Янакиева направи отчет за погасените стари задължения и разходваните средства.

Всичко това означава, че натрупаният към момента дефицит очевидно е направен от началото на 2009 г. до днес.

Декларираме, че Общината не може да продължава повече по този път надолу – да трупа нов дефицит и неразплатени задължения към фирми и доставчици. В условията на криза и при неизпълнена програма за продажба на общинско имущество и привличане на инвеститори община Перник, може да се окаже във финансов колапс и да бъде доведена до фалит. Считаме, че Управлението на общината в лицето на Кмета и неговия екип е необходимо да даде пълен отчет за своите действия и да запознае перничани с реалното финансово състояние на нашия град.

Общинска организация на СДС-Перник

Председател : Десислав Аспарухов

 

редактор Мария Христова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.