iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Горещляците нажежени до код оранжево

Горещляците са повече от горещи

В народния календар дните 15, 16 и 17юли са записани като горещляци. Тази година обаче горещляците са повече от горещи - нажежиха се до код оранжево.

В 16 области за днес - 16 юли, е обявен оранжев код. Това означава, че времето е опасно, възможни са щети и жертви. Хората трябва да бъдат внимателни, да избягват рисковете и да следват съветите на властите, обясниха метеоролозите.

От Националния институт по метеорология и хидрология предупреждават за високи температури - между 37 и 39 градуса, в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

В останалите части от страната кодът е жълт - потенциална опасност.

Температурите днес ще се движат между 34 и 39 градуса. Не случайно 15, 16 и 17 юли се водят най-топлите дни в годината, наречени горещници.

Вчера най-горещо беше в Сандански, като термометрите забиха на 38 градуса. Високи температури бяха измерени в Благоевград - 37 градуса. С градус по-малко беше в Монтана, Ловеч, Пловдив и Пазарджик. В София термометрите сочеха 34 градуса. Жегата ще продължи и другата седмица.

Ако все още не сте хванали гората или не сте на морето, най-добре е да пазите дома в часовете от 10 до 18 часа. Това се отнася най-вече за възрастните хора и малките деца, които лесно прегряват и могат да колабират, предупреждават лекарите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.