iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честити 60 на Кирил Методиев и Тодор Тодоров от "Граовска младост"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Двама ръководители от Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост” – хореографът Тодор Тодоров и главният художествен ръководител Кирил Методиев, навършват 60 години.

Да им е честит юбилея!

Честването ще се състои на 17 май /вторник/ от 17.30ч. в ресторант „Двореца”. То ще бъде наситено с музика и много настроение.

Тодор Тодоров  - хореограф на Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост”. Роден е на 10 март 1951 г. в гр. Батановци. Баща му е известен гайдар, майка му е певица. През 1982 г. завършва Софийския полувисш институт за музикални и хореографски кадри, профил „Български народни танци”, след което учи курс за спортни инструктори по аеробна гимнастика към ДФС – Перник. През 1994 г. завършва Нов български университет със специалност „Фолклорна антропология” в курса на проф. Георг Краев.
От 1969 г. до 1978 г. е ръководител на Младежки танцов колектив при читалище „Христо Ботев” – с. Ярджиловци. От 1982 г. до 1984 г. работи като щатен завеждащ  „Художествена самодейност” в Общински съвет за култура – Перник. След това е  художествен ръководител в групата за народни танци към читалището в гр. Земен,  Циментовия завод в Батановци, читалището в гр. Батановци, читалището в кв. „Бела вода”.
В Двореца на културата – Перник, Тодор Тодоров е хореограф на детския танцов състав към Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост” от 1995 година, а от 2001 – на младежкия състав. Той работи с много жар и себераздаване с децата и се радва на тяхната обич.
За своята обществена дейност Тодор Тодоров е награден с плакет на Окръжен център за художествена самодейност – Перник.

Кирил Методиев - главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост”. Роден е в гр. Радомир на 3 март 1951 година. За първи път идва в Двореца на културата в Перник през 1958 г. През 1966 г. завършва Детската музикална школа при Борис Миланов – акордеон. От 1970 до 1974 г. е самодеец в Ансамбъл „Граовска младост” и в Квартет за народна музика към Двореца на културата с ръководител Георги Крумов. През 1974 г. завършва Националната школа за художествени ръководители на самодейни състави в гр. Пловдив. Същата година е приет за студент в Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив. Дипломира се през 1978 г. От юни 1978 г. започва работа в Двореца на културата като завеждащ културно – масова дейност. Есента на 1979 г. заедно с Красимир Икономов и Светла Караджова създават Детско – юношески ансамбъл „Граовче” към бившия Пионерски дом. На VI Републикански фестивал на художествената самодейност печели златен медал и званието „Представителен ансамбъл”. На същия фестивал печели сребърен медал с Фолклорна група на детските учителки от гр. Брезник. От 1984 г. е щатен диригент на Народен оркестър и Народен хор при Ансамбъл ”Граовска младост”. На VII Републикански фестивал печели златен медал. През 1990 г. с Народния оркестър печели специалната награда на Прегледа на щатните оркестри в гр. Силистра.
От 1994 г. е преподавател по народно пеене в СОУ „Св. Климент Охридски”. Негови ученици са носители на престижни награди от Национални фестивали.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.