iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бюджета на Перник с 10 млн.лв. по-малко

Бюджета на Перник с 10 млн.лв. по-малко сн.Архив

Оказа се, че собствените приходи в бюджета на община Перник за 2013 ще бъдат с 10 млн. лв. по-малко. Вчера на извънредната сесия на Общинския съвет беше приет документ, който налага тази сума да бъде приспадната от постъпленията чрез програмата за разпореждане и управление на общинското имущество, които се очакват за тази година.

Програмата за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост беше разчетена с приход от 14 150 00 лв. като основен дял заемаха продажбата на общинска земя, сгради, жилища и учредяване на ограничени вещни права. С мотива, че всяка година се формира „кух” приход в бюджета, сумата беше корегирана и прита като приход от 4 150 000 лв. От наеми на помещения ще се очакват, с 200 хил. по-малко, от наем на земя – с 250 хил. лв. по-малко, а очакваните приходи от продажба на земя и терени стават от 8 милиона лева на 1.150 млн. лв.

Основен радетел на свиването на приходната част на бюджета до реалните му граници от години е общинският съветник Петьо Фетфов (Демократи за Перник). В подкрепа на предложението, внесено като становище от повечето постоянни комисии в ОбС той обясни, че за миналата година е предвиден приход от разпореждане с общинската собственост в размер на 13 млн. лв., а са реализирани на практика едва 3 191 924 лв. Той изрази съжаление, че програмата се приема в отсъствието на съветниците от БСП и коалиция и подчерта, че при обсъждането на документа в постоянните комисии кметът не е присъствал.</p>

От своя страна кметът Росица Янакиева обясни, че когато експертите са правили програмата, те не са гледали в тавана и заложените числа са въз основа на разчети. Тя даде като пример концесиите, при които има приход и от сключени от държавата договори. Въпреки това от 1 милион и този очакван приход падна на 700 хил. лв. Кметът изрази опасение, че съветниците отдясно се канят да разпродават общинско имущество на безценица.  На този упрек отговори председателят на Об С Владислав Караилиев, който   обясни, че имотите, заложени в програмата остават, а продажбата им ще става по пазарни оценки от лицензирани оценители след решение на общинския съвет. В случай на реализиране на сделки с общинско имущество и осъществяване на приходи от тях за общинския бюджет, той ще бъде коригиран, каза още Караилиев.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.