iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жена ще се появи на американските банкноти

Жена ще се появи на американските банкноти 06_1434624535

След повече от век върху долара ще се появи образът на жена. Това съобщи финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю, като "женската" банкнота с номинал 20 долара ще се влезе в обръщение през 2020 г.

Засега жената не е избрана, но несъмнено ще бъде ярка историческа личност, неразривно свързана с историята на САЩ. Тя ще замени Александър Хамилтън, първият шеф на Федералния резерв, чийто образ понастоящем е върху купюра от 20 долара.

В историята на Съединените щати досега само на два пъти жени са били изобразявани върху долара. В края на XIX в. за период от 10-ина години върху банкнотата от $1 се появява образът на Марта Вашингтон, съпруга на президента Джордж Вашингтон. Другата жена е индианката Покахонтас, чийто образ е използван 30-ина години по-рано.

Понастоящем върху еднодоларовата банкнота е Джордж Вашингтон, върху тази от 5 долара – Ейбрахам Линкълн, върху десетачката – Александър Хамилтън, върху двайсетачката – Андрю Джаксън, върху банкнотата от 50 долара – ген. Юлисис Грант, а върху купюра от 100 долара – изобретателят и политик Бенджамин Франклин.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.