iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зехтинът поскъпва, няма реколта от маслини

Зехтинът поскъпва, няма реколта от маслини 11_1448807587

Още едно бедствие връхлетя Гърция, като освен финансовата криза и ограниченията, наложени от Европа, които морят съседите, тазгодишната реколта на маслините е истински погром.

Хората са отчаяни, защото мнозина се препитават от тази култура.

Цената на зехтина всеки ден върви нагоре, а напролет се очаква да достигне невиждани нива, прогнозира Мирослав Михайлов, български вносител.

Той притежава магазин в центъра на Пловдив и се е запасил със стока. Но е категоричен, че зехтинът от тазгодишната реколта ще става още по-дефицитен и ще поскъпва.

Томас Караманис, управител на голяма търговска верига в Комотини, също е убеден, че цената ще се покачва.

“Зехтин няма и в Италия. Изкупуват от нашия. Доскоро го вземаха по 4 евро за литър на едро и го пласират като италиански. Но проблемът е, че и при нас няма”, казва Томас.

Вносителят Мирослав Михайлов показва току-що произведен зехтин от Халкидики - той е леко зеленикав, мътен и литърът се продава по 15 лева.

Поскъпването вече е факт. Това се дължи на проблеми с добивите и ниското предлагане. Тези два фактора тласкат зехтина към най-високите му нива през последното десетилетие според анализатори.

От друга страна, се наблюдава и спад в производството с около 30% в глобален план. Проблеми има не само в Гърция, но и в Италия и Испания - другите два големи производителя в световен мащаб. Причината при тях е сушата това лято. Прогнозите са, че в следващите месеци цената на зехтина ще скочи с 20%.

Миналата година литърът екстра върджин при съседите вървеше по 5 евро. Сега ако намериш за 6 евро, трябва да си много доволен, защото просто не се предлага. Всичко, което е по рафтовете на магазините, е стара продукция.

“Ако миналата година примерно от 30 дървета добивахме 80 л зехтин, сега максимумът е 20 л, а в някои масиви няма изобщо маслини”, отчаяни са Алексия и Евстратиос Перванас. Те притежават около 1000 дървета в село Мароня, Северна Гърция. Маслините се отглеждат в екологичен район. Не се третират с препарати. Евстратиос казва, че ако с нещо са пръскани, това е дъждът.

“Миналата година реколтата беше много добра. Дървета бяха отрупани с плод. Сега няма хич”, сочи към градината Алексия. Според нея така е през година. Ако предишната е била силна, следващата е по-слаба. Но сега е истинска катастрофа.
Много са причините по думите на производители. Дърветата са изтощени от небивалия урожай през 2014 г.

“Това дърво миналата година беше отрупано с маслини, а сега няма хич”, показват Алексия и Евстратиос от Мароня.

Обилните дъждове през пролетта попречили на цъфтежа и оплождането. За капак през лятото ги нападнала и маслиновата муха. Тя е с големината на мравка и снася ларвите си в плодовете, които ги разяждат отвътре.

“Берем и малкото останали маслини. А като ги отвориш - вътре няма нищо. Е, как да изкараш зехтин от кухи маслини”, пита Мария Хаджи от Комотини. Освен от вредителя сребристите дървета били нападнати и от гъбички. Това е заболяване, което сбръчква плода. Съседите са пропищели и от още едно нашествие. Албански банди нощем се промъквали в масивите и обирали до шушка и малкото плод.

“Плячкосват всичко. Карат продукцията в по-далечни маслобойни и добиват зехтин, който после пласират”, разказва пловдивчанинът Мирослав Михайлов. Той се снабдява с продукция от Халкидики.

Твърди, че не само зехтинът, но и маслините за ядене ще поскъпнат с 15-20%.

Сега още продава от миналогодишните - сорт “Каламата” върви 9,90 лева за килограм.

“Много може да са причините за слабата реколта”, разсъждава главен асистент Галя Добревска от Аграрния университет в Пловдив. Една от тях може да се дължи на лоши климатични условия по време на оплождането. На второ място тя сочи проблеми в агротехниката - пръскане, поливане и междуредова обработка. Редуването на добра със слаба реколта през година в науката е известно като алтернативно плододаване. “Това го има и при ябълките, крушите и сливите”, казва специалистката.

Според личните наблюдения на вносителя Мирослав Михайлов новият зехтин, който все още се произвежда, ще свърши много бързо. “В момента го добиват и търговци го изкупуват в промишлени количества. Търсенето от Италия и Испания е огромно, защото и те имат големи проблеми с реколтата”, обяснява той. Михайлов също потвърди, че италиански търговци изкупуват гръцки зехтин, който се смята за по-хубав от техния. Масова практика била да го разреждат с рапично олио, за да получат повече продукция, а оттам и по-големи печалби.

След целодневна беритба на огромния масив, това е продукцията на Йоанис Анастасиос от Мароня. Повечето са за ядене, не толкова за зехтин.

Според вносителя рапичното олио е евтино, няма вкус и мирис и идеално подхождало за тази цел. Истинският зехтин замръзва, като го сложиш в хладилника при 4 градуса температура. Пресният е леко мътен и първоначално пари на гърлото. След месеци се избистря.

Напоследък българите все повече използват тази мазнина, защото е полезна и по-вкусна.

“От всяка доставка давам материал в лаборатория, за да съм сигурен, че предлагам качествена стока. Продавам я, след като се уверя, че в нея няма примеси”, твърди Михайлов. Той често зарежда в малки количества. Имал и постоянни клиенти.
Алексия и Евстратиос вече са прибрали нищожната си продукция и дори са произвели зехтин. Толкова е малко, че дори не го продават, защото притежават рибарска таверна до пристанището в Мароня и приготвят ястията с най-полезната мазнина.

Освен че е здравословна, тя е вкусна. Изследвания доказват, че при гърците ракът е значително по-малко, макар да са известни като големи пушачи. Причината за по-ниската заболеваемост е именно консумацията на зехтин, лимони и риба - все полезни средиземноморски храни.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.