iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заради България спряха "Южен поток"

Заради България спряха "Южен поток" 12_1417525107

Реализацията на проекта "Южен поток" беше спрян от Москва. Причината са спънките в България.

Това заяви руският президент Владимир Путин вчера по време на визитата си в Турция, предаде ТАСС.

Причина за отказа на Москва е липсата на разрешение от България и съпротивата на ЕС към строителството на тръбата.

Смятаме, че Русия не може да продължи реализацията на проекта в тези условия, подчерта Путин. Като се има предвид, че сега е нужно да се строи в Черно море, ние не можем да започнем проекта, докато не получим зелена светлина от България, обясни руският президент на брифинг след срещата с турския си колега Реджеп Ердоган.

“България е лишена от възможността да действа като суверенна държава. Ако Европа не желае реализацията на този газопровод, значи той няма да бъде построен. Русия не може да вложи стотици милиони долари в “Южен поток” и след това да спре строителството на границата с България”, обясни Путин, цитиран от сайта “Нюзру”. Той подчерта, че Русия е била напълно готова за изпълняването на проекта.

Руският президент предложи в тази връзка България да поиска от ЕС компенсация за изпуснати ползи. Позицията на ЕС по отношение на проекта е неконструктивна, затова руските енергийни ресурси ще бъдат насочени в други региони и към проекти за втечнен газ, обясни Путин.

В замяна на “Южен поток” Москва е готова да построи още един газопровод към Турция и двете страни да си сътрудничат в създаването на газов разпределителен пункт на границата с Гърция. От 1 януари 2015 г. Русия ще понижи с 6% цената на газа за потребителите в Турция и е готова да намали още цената за страната. Това е само първа стъпка, тъй като Турция е стратегически партньор за Москва, заяви Путин.

Руският президент пристигна на официално посещение в Турция вчера при изключителни мерки за сигурност. Той бе посрещнат от турския си колега Реджеп Ердоган в столицата Анкара. Путин и Ердоган разговаряха на 4 очи над 3 часа. В разговорите между двете делегации взеха участие и 10 министри.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.