iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заплатите в Перник са сред тези, които са се увеличил най-малко за 7 години

Заплатите в Перник са сред тези, които са се увеличил най-малко за 7 години 06_1435045200

Три пъти по-бързо се повишават заплатите от цените дори в годините на кризата,като от март 2008 г., когато световната финансова криза още не беше застигнала България, до месец март от настоящата година, заплатите са скочили с 69%. Това сочат данните на НСИ. За същия период от 7 години инфлацията е само 14,6%.

Повечето хора обаче не могат да усетят по джоба си този изпреварващ ръст на заплатите, защото доходът на цялото домакинство се определя освен от възнагражденията за извършен труд, и от суми, които се получават като социални помощи, обезщетения за безработица, пенсии, суми от собствена земеделска продукция и дори получени наеми.

А тези доходи не растат със същия темп. Освен това много хора останаха без работа по време на кризата. Оказва се, че във повечето региони на страната заплатите се увеличават с приблизително едно и също темпо. Най-много са нараснали заплатите в Търговище и Разград - съответно със 79% и 77% за 7 години. Бързо се повишават заплати и в Ямбол и Видин - с над 72% за същия период.

В София заплатите са скочили със 70%. А най-малко е увеличението в Добрич (+43%), Перник (+50%), Благоевград (+53%), Хасково и Сливен (+55%). Но разликата между възнагражденията в София и останалите градове на страната остава почти без промяна. Жителите на столицата получават средно по 1206 лв. на месец, което е с 37% повече от средната заплата за страната.

По сектори на икономиката най-бързо са нараснали заплатите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където скокът е над два пъти за период от 7 години. Именно в този сектор са и най-високите възнаграждения, като средният им размер вече е 2079 лв., сочат данните на НСИ. В този сектор взимат три пъти повече отколкото в строителството (721 лв.) и в преработващата промишленост (754 лв.).

Най-бавно се увеличават заплатите в сферата на финансите и застраховането - само с 36% за 7 години. В резултат тази сфера на икономиката от най-високоплатената преди седем години вече се нарежда чак на трето място със средна заплата от 1545 лв.

На второ място се изкачват заетите в "Производство и разпределение на ток, парно и газообразни горива" със средна заплата от 1649 лв., която за последните 7 години е нараснала с близо 60%.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.