iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заплатите на чиновниците нарастват, а в образованието и здравеопазването намаляват

Заплатите на чиновниците нарастват, а в образованието и здравеопазването намаляват 11_1478933896

Заплатите на чиновниците се увеличават, а в образованието и здравеопазването намаляват, като това показват данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината спрямо второто.

В сектор “Държавно управление” увеличението е с 25 лв. и средното възнаграждение за периода от юли до септември достигна 1091 лв., докато в “Образование” се понижават с 23 лв. и падна до 870 лв. В здравеопазването също вземат по-малко пари. Там намалението е с 15 лв. и средната заплата към края на трето тримесечие е 996 лв., отчита националната статистика.

Най-голямо увеличение има в сектор “Култура, спорт и развлечение” и “Селско, горско и рибно стопанство”, където заетите вземат съответно с 58 лв. и 38 лв. по-високи заплати спрямо второто тримесечие на тази година.

Според официалната статистика най-високи заплати вземат в сектор “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 2159 лв., следвани от заетите с “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1647 лв. Най-малко пари получават в “Ресторантьорство и хотелиерство” – 580 лв.

С най-голямо понижение на възнагражденията са работещите в сектор “Финансови и застрахователни дейности” – с цели 152 лв.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.